1. TEMA/OPORTUNITATEA
Construcția unei locuințe protejate în care vor locui 8 tineri cu dizabilități intelectuale sau motorii în numai 2 săptămâni, cu ajutorul a peste 200 de voluntari.
În România, tinerii cu dizabilităţi, fie ele intelectuale, fie motorii, sunt deseori împinşi la marginea societăţii, neoferindu-li-se şansa de a face parte din comunitate, de a fi integraţi social şi profesional. Situaţia lor devine şi mai critică după ce împlinesc 18 ani, când unii dintre aceşti tineri, aflaţi în centre de plasament, sunt puşi în situaţia de a se descurca pe cont propriu, fără nici un fel de asistenţă.
Această situaţie s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, dar una din problemele cele mai grave ale acestor tineri este lipsa unei locuinţe decente, în care ei să poată trăi independent, cu asistenţă minimă.
Încercând să răspundă acestui subiect, Fundaţia Motivation Romania, alături de Habitat for Humanity România şi cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România au decis construirea unei locuinţe protejate în care vor locui 8 tineri cu dizabilităţi intelectuale sau motorii. O parte din aceşti tineri provin din centrul de plasament Tâncăbeşti, în care fundaţia Motivation s-a implicat în procesul de dezinstituţionalizare, iar Habitat for Humanity a oferit soluţia de construcţie a locuinţei protejate.
Între 31 mai și 11 iunie 2010, angajați ai Vodafone România, alături de cele 2 organizaţii nonprofit partenere, au lucrat voluntari pe șantier, pentru a construi o casă cu 2 etaje.
Odată terminată construcţia casei, cei 8 beneficiari dintre care 5 provin din centre de plasament, se vor bucura de serviciile Motivation adecvate nevoilor lor: stagii de instruire pentru viaţa independentă, integrare pe piaţa muncii, întreprinderi sociale – ateliere protejate autorizate: fabrică de scaune rulante, tipografie, seră, sporturi adaptate pentru utilizatorii de fotolii rulante, recuperaere medicală, servicii rezidenţiale de îngrijire şi educaţie a copiilor si tinerilor cu dizabilităţi severe dezinstitutionalizaţi. Pentru a deprinde abilităţi de viaţă independentă, ei vor fi asistaţi zi de zi de 3 persoane cu dizabilităţi locomotorii, angajaţi ai Motivation, care vor fi instructorii lor şi vor încerca să le ofere un model de reuşită şi de voinţă.
2. CERCETAREA
Cercetarea a cuprins:
partea de evaluare a nevoii, prin întâlniri cu reprezentanţi ai Fundaţiei Motivation şi cu beneficiarii
identificarea de resurse financiare pentru susţinerea proiectului – Fundaţia Vodafone îl susţine integral
o cercetare „tehnică”, pe partea de construcţie – cum va arăta casa, e diferită de ceea ce construieşte Habitat zi de zi şi dacă da, putem răspunde acestei provocări, precum şi pe partea legală şi de infrastructură – ce sprijin ne oferă autorităţile locale pentru a face mai uşor procesul de obţinere a avizelor, cum se vor implica în conectarea locuinţei la utilităţi.
documentarea pentru campania de comunicare a proiectului - identificarea grupului ţintă al campaniei, crearea conţinutului campaniei, mesajele şi alegerea canalelor de comunicare
Toate etapele au fost realizate de către cele trei organizaţii partenere, unele dintre ele reclamând mai degraba implicarea unuia dintre partneri (de exemplu, legătura cu autorităţile locale a fost realizată de către Fundaţia Motivation) sau în mod egal a tuturor celor 3 parteneri (campania de comunicare).
3. PLANIFICAREA
Iniţiatorul proiectului a fost Fundaţia Motivation, Habitat for Humanity alăturându-i-se în etapa de construcţie, iar Fundaţia Vodafone a susţinut integral proiectul, atât financiar, cît şi cu echipe de voluntari care au lucrat pe şantier timp de 2 săptămâni. E important de menţionaz că fundaţia Vodafone alocă fiecărui angajat 2 zile de voluntariat (plătite), pe care acesta le poate folosi în beneficiul comunităţii în care trăieşte.
Planificarea a avut câteva componente mari:
1. Planificarea componentei de construcţie. Inca de la începutul primăverii s-a stabilit, împreună cu un constructor profesionist, un plan al şantierului. Pe lângă amplasamentul viitoarei locuinţe protejate, acesta a inclus şi poziţionarea altor elemente specifice unei locuinţe protejate : casa va fi de tip duplex cu 2 nivele (parter si pod mansardat), alcătuită din șase camere, două bucătării și patru băi, dotate cu echipament special necesar beneficiarilor.
În planificare au fost implicaţi:
- proiectantul tehnic, ce a urmărit îndeplinirea standardelor specifice unei locuinţe protejate (de ex, construirea rampleor de acces în locuinţa)
- specialişti în domeniul cosntrucţiilor – Manager de cosntrucţii, şef de şantier, muncitori calificaţi), al căror rol a fost nu doar de a urmări realizarea lucrărilor în conformitate cu graficul, dar şi supravegherea şi instruirea voluntarilor Vodafone
- managerii de proiect din partea Fundaţiei Habitat şi Motivation.
2. Planificarea echipelor de voluntari Vodafone, care s–au înscris la această acţiune cu ajutorul unei platforme online creată de Habitat for Humanity şi au fost găzduiţi de echipa Habitat. E important de menţionat că beneficiarii proiectului au lucrat alături de voluntarii Vodafone, participând la acele munci ce puteau fi realizate în siguranţă de ei: vopsirea gardului, ajustarea căştilor pentru voluntari etc.
3. Planificarea campaniei de comunicare, la care au participat în mod egal cele 3 fundaţii, asigurîndu-se că sunt respectate toate standardele de comunicare şi evenimentul este cît mai vizibil. În cadrul campaniei au fost programate 2 evenimente importante, unul la care au participat pe şantier efectiv la munca de construcţii, jurnaliştii şi altul care a reunit tot în şantier sportivi celebri, care sunt alături de aceşti tineri şi la jocurile Special Olympics. Canale de comunicare folosite:
Presa scrisă naţională si regionala
On-line: site-urile celor 3 fundaţii şi media online
Televiziuni şi posturi de radio naţionale, prezente la ziua specială Sportivii construiesc
4. IMPLEMENTAREA
Implementarea a urmărit respectarea planificării celor 3 componente amintite mai sus şi anume:
1. Construcţie şi voluntariat:
Obținerea terenului și autorizațiilor de construcție – aprilie-mai
Construcția propriu-zisă alături de voluntari și beneficiari – 31 mai-11 iunie 2010. La construcţie au participat echipe de lucru a câte 20 de voluntari din compania Vodafone. Structura unei echipe a cuprins echipa de Construcţii Habitat for Humanity (Director de Construcţii, Meşteri de şantier, Coordonator Voluntar), beneficiarii selectataţi pentru locuinţa protejată
Echipele au fost instruite zilnic cu privire la sarcinile de realizat, în funcţie de fiecare etapă a proiectului, li s-a prezentat proiectul şi istoria celor 2 organizaţii şi, de asemenea, au fost instruiţi cu privire la standardele de securitate. De asemenea, voluntarii au putut să lucreze alături de beneficiarii proiectului, consştientizând mai bine importanţa acetei locuinţe pentru ei şi cunoscând şi modul de viaţă al acestora. Pentru Motivation şi Habitat, acestă instruire-informare a voluntarilor este extrem de importantă, modul în care ei sunt mulţumiţi de ceea ce se întâmplă pe şantier reflectându-se mai departe în susţinerea organizaţiilor pe termen lung.
2. Comunicare:
Campania de comunicare s-a derulat conform planului, începând cu lansarea proiectului prin comunicatul de presă şi a continuat cu organizarea celor 2 evenimente: Jurnaliştii pe şantier şi sportivii construiesc. Campania se va derula pe tot parcursul construcţiei, presa fiind informată asupra evenimentelor semnificative din timpul proiectului.
5. EVALUAREA
La acest moment, putem vorbi de o evaluare intermediară a proiectului, construcţia nefiind terminată încă. Aceasta este planificată a se finaliza în septembrie, urmând o etapă suplimentară conexă construcţiei şi anume conectarea locuinţei la utilităţi. Aceasta va fi realizată cu sprijinul primăriei Bragadiru, care oferă sprijin Fundaţiei Motivation şi pentru partea de legalizare, obţinere autorizaţii etc
Experienţa voluntarilor a fost una extrem de fructuoasă, evaluarile completate de aceştia la sfîrşitul celor zilelor de voluntariat fiind concludente: „Mi se pare un proiect excelent, care pe lângă faptul că ajută oamenii cu nevoi îi şi responsabilizează. De asemenea, este de apreciat că beneficiarii participă la acţiuni.”
„Programul mi se pare o experienţă de viaţă din care am rămas cu foarte multe lucruri. Proiectul de construire şi ajutorare a oamenilor cu nevoi speciale mi se pare extraordinar, un exemplu de urmat.”
Şantierul va găzdui şi alte echipe, până la finalizarea construcţiilor.
Cel mai mare succes al campaniei de comunicare a fost legat de prezenţa sportivilor pe şantier, prezenţa mass-media fiind mai mult decât satisfăcătoare. A fost cel mai vizibil eveniment, dar i-a încurajat şi pe tinerii beneficiari, pentru care sportivii sunt nişţe modele de viaţă