
În 2008 am scris un lung articol despre dislexie, plecînd de la un puşti minunat de la o şcoală specială din Târgu Mures. Am scris articolul pentru că citisem, într-o revistă straină, o statistică îngrijorătoare despre incidenţa dislexiei la copii. În articol se menţiona că foarte des copiii dislexici sunt diagnosticaţi gresit. Părinţii şi profesorii cred ca sunt leneşi şi nu-şi fac lecţiile, cînd de fapt ei au probleme de citire, receptează diferit literele şi formează greu în cap cuvintele, din cauza unui mecanism neurologic diferit. Am căutat să văd dacă sunt şi în România centre pentru ei. Aşa am ajuns la Târgu Mureş, la singura şcoala care face training special pentru ei şi de aici încolo a fost reporting.
Cristina ne-a povestit despre această experienţă din vremea în care realiza reportajul pentru revista Tabu: Am văzut disperarea părinţilor care ştiu/simt că fiul sau fiica lor nu are retard pentru că e foarte creativ/ă, vorbeşte, receptează şi memorează multe lucruri, dar nu poate citi. Mă bucur foarte mult că există cineva care-şi donează o parte importantă din fonduri pentru a le face viaţa mai uşoară acestor copii. Nu i-am întîlnit niciodată pe cei din echipa OMV care se ocupă de proiect, deşi m-au invitat la lansarea campaniei, dar nu eram în ţara. Oricum, nu cred că e important să ne cunoaştem personal, important a fost că fiecare ne-am facut treaba în dreptul nostru: eu am prezentat o situaţie cu impact naţional, ei au decis să investească bani în rezolvarea problemei.
OMV a lansat în aprilie 2010 „OMV Move & Help – Mergi mai departe citind”, primul program social din România dedicat copiilor dislexici, prin derularea unor proiecte educaţionale în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Copii Dislexici. Parte a iniţiativei internaţionale „OMV Move & Help”, programul urmăreşte informarea cu privire la dislexie în România şi susţine accesul egal la educaţie al copiilor afectaţi de această tulburare de învăţare.
În cadrul programului, OMV şi Asociaţia Română pentru Copii Dislexici au lansat www.dislexic.ro, primul portal din România care cuprinde informaţii utile şi avizate de specialişti despre dislexie. În România, numărul specialiştilor în domeniu este extrem de redus şi există o singură şcoală, la Târgu Mureş, unde copiii afectaţi de dislexie beneficiază de un program de învăţare adaptat nevoilor lor specifice. De aceea, cu sprijinul OMV, a fost reeditat îndrumătorul de specialitate „Eu citesc mai bine!”, realizat de un colectiv de autori din Târgu Mureş, membri ai Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici. Atât portalul cât şi manualul de specialitate vin în întâmpinarea părinţilor, dascălilor şi specialiştilor care doresc să se informeze despre dislexie şi reprezintă o sursă importantă de iniţiere în domeniul tratării acestei tulburări de învăţare.
Fiind prima iniţiativă de amploare din România dedicată copiilor dislexici, în etapa de cercetare care a precedat lansarea proiectului OMV „Mergi mai departe citind” am încercat să aflăm cât mai multe despre acest fenomen, inclusiv prin identificarea informaţiilor disponibile în presă la acel moment. Presa a fost, de altfel, foarte receptivă la această iniţiativă, și a sprijinit alături de noi comunitatea copiilor dislexici prin popularizarea mesajelor campaniei noastre. În pregătirea campaniei am avut discuţii cu specialiști, reprezentaţi ai autorităţilor centrale și ai organizaţiilor de profil. Din cercetările noastre a reieșit faptul că în România dificultăţile pe care le întâmpină copiii dislexici nu sunt adresate suficient și că nivelul de informare este foarte scăzut, așa că am decis să ne alăturăm Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici în demersurile lor de a oferi copiilor dislexici șansa la o educaţie adecvată nevoilor lor, ne-a declarat Dragoș Ivan, Marketing și Training Manager, OMV Petrom Marketing.
Dislexia, cea mai frecventă tulburare de învăţare la nivel mondial, este o tulburare de prelucrare a informaţiilor cauzată de o disfuncţie neurologică. Putem vorbi de tulburări de învăţare în cazul acelor copii la care rezultatele obţinute la citit-scris sau socotit rămân mult sub rezultatele aşteptate, raportate la nivelul capacităţilor intelectuale şi la efortul depus pentru învăţare. Tulburările de învăţare pot apărea la orice nivel de inteligenţă, chiar şi la un nivel de inteligenţă superioară. Acestea nu se explică prin lipsa exersării, lipsă de motivare, factori emoţionali sau slaba pregătire a profesorilor – ele au la bază o disfuncţie neurologică, dar sunt influenţate şi de ereditate. La nivel internaţional, educarea copiilor cu tulburări lexico-grafice este în centrul atenţiei prin recunoaşterea acestei categorii de copii şi asigurarea unor servicii specializate centrate pe nevoile lor. Ei beneficiază de diverse facilităţi, numite şi drepturi la educaţie şi integrare socială cu scopul asigurării şanselor egale. În România există o singură şcoală, la Târgu Mureş, în care copiii dislexici beneficiază de un program de învăţare adaptat nevoilor lor specifice, în clase speciale de dislexie. Servicii de examinare complexă, consiliere parentală şi orientare şcolară pentru toate familiile cu copii dislexici, precum şi cursuri de formare, consiliere, supervizare pentru cadrele didactice, sunt necesare însă nu numai în judeţul Mureş, ci în toată ţara.
Prin iniţiative precum „Mergi mai departe citind” dorim să oferim un sprijin real comunităţii în care activăm, dincolo de sfera noastră de business. Educaţia fiind una dintre direcţiile de dezvoltare sustenabilă ale Grupului OMV, în România am ales să ne alăturăm cauzei Asociaţiei Române pentru Copii Dislexici în popularizarea informaţiilor despre dislexie și în susţinerea activă a acestei comunităţi.Dezvoltarea sustenabilă este o parte integrantă importantă a strategiei OMV. Grupul din care facem parte se implică activ în susţinerea comunităţilor în care este prezent, prin proiecte menite să aducă beneficii reale pe termen lung, a adăugat Dragoș Ivan, Marketing și Training Manager, OMV Petrom Marketing.
O metoda inedita de promovare a acestui program a fost o aplicatie de Facebook „Ghicește citatul”, prin care a invitat utilizatorii reţelei sociale să susţină în mod activ comunitatea copiilor cu dislexie din România. În numele celor mai buni jucători din clasamentul aplicaţiei, OMV oferă abecedare și cărţi de specialitate copiilor afectaţi de această tulburare de învăţare frecventă. Aplicaţia „Ghicește citatul” a constat într-un joc interactiv prin care utilizatorii reţelei sociale Facebook au aflat mai multe informaţii despre dislexie și s-au implicat activ în susţinerea acestor copii, corectând citate ale unor dislexici celebri. Jocul a fost disponibil între 28 noiembrie – 25 decembrie 2011 pe pagina Facebook OMV România. În numele utilizatorilor cu cele mai mari punctaje în clasament, OMV va oferi 600 de abecedare și cărţi de specialitate unor copii diagnosticaţi cu dislexie. Abecedarele și cărţile au fost special concepute de Asociaţia Română pentru Copii Dislexici și vor fi transmise gratuit de OMV. Peste 4.000 de persoane au accesat de aproape 50.000 de ori aplicaţia „Ghicește citatul”, în cele patru săptămâni de concurs fiind afișate nu mai puţin de 225.000 de citate ale unor persoane marcante care au avut dislexie: Albert Einstein, Pablo Picasso, Thomas Edison, Agatha Christie, Walt Disney sau Steve Jobs, printre alţii.
Asociaţia Română pentru Copii Dislexici a fost înfiinţată în 2002 de către părinţi şi specialişti (logopezi, psihologi, pedagogi) tocmai din cauza faptului că fenomenul dislexiei nu era cunoscut în România. Clasele speciale pentru copii dislexici de la Gimnaziul Nicolae Bălcescu din Târgu Mureş (fosta Şcoală Generală nr. 12) au fost înfiinţate în 1998 cu susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş. După câţiva ani specialiştii şi parinţii acestor copii şi-au dat seama că fenomenul dislexiei nu este cunoscut nici în rândul pedagogilor, nici în rândul opiniei publice, aceşti copii nu sunt identificaţi şi nu beneficiază de educaţie adecvată. Azi avem membrii din toată ţara şi foarte mulţi simpatizanţi, ne-a declarat Éva Bartók, presedintele Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici.
Dincolo de initiativa demnă de lăudat, colaborarea asociaţiei cu OMV în cei 2 ani de parteneriat a avut un impact deosebit. În cadrul campaniei „Mergi mai departe citind” derulată în 2010, OMV a organizat o strângere de fonduri în toate staţiile reţelei din România. Numeroasele persoane care au alimentat la OMV în perioada campaniei au intrat în contact cu materialele informative disponibile, iar beneficiile rezultate din vânzarea vederilor „OMV Move & Help”, în valoare de peste 96.700 de lei, au revenit Asociaţiei noastre. Acestea au fost folosite în vederea popularizării metodelor adecvate de identificare a dislexiei şi de predare specifică copilului dislexic. Acest sprijin financiar important a făcut posibilă publicarea de noi cărţi de specialitate şi organizarea de cursuri de formare pentru specialişti, a mentionat Éva Bartók. Asociatia a organizat în iunie 2011 un curs naţional despre dislexie de patru zile, la care au participat 40 de logopezi, iar pentru iunie 2012 pregăteste un nou curs cu tematica disfaziei de dezvoltare şi întârziere în dezvoltarea vorbirii, ambele având ca formatori pe specialiştii fundaţiei Meixner din Budapesta. De asemenea, la sfârşitul anului 2011, în cadrul proiectului a fost organizat şi primul seminar naţional despre dislexie din România, peste 200 de specialişti participând la eveniment. Aceştia au primit gratuit cărţi de specialitate, informaţiile despre dislexie ajungând, prin intermediul acestora, la un număr mult mai mare de persoane. Sunt absolut convinsă că munca asociaţiei noastre a contribuit considerabil la nivelul de cunoaştere a fenomenului dislexiei în România. Desigur, mai avem foarte mult de făcut! a adăugat Éva Bartók, preşedintele asociaţiei.
Multumesc Cristinei Bazavan, Évei Bartók (presedintele Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici), Cameliei Cristache (Account Manager Action Global Communications Romania) şi lui Dragoș Ivan (Marketing și Training Manager, OMV Petrom Marketing) pentru informaţiile oferite.