CSR Romania

01 februarie 2023

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Evenimente CSR Pentru tine sunt doar 2%. Pentru ei poate fi totul

Pentru tine sunt doar 2%. Pentru ei poate fi totul

Email Imprimare PDF
petrom_targÎn perioada 11 – 13 aprilie, la sediul Petrom City din Bucureşti, peste 30 de organizaţii nonguvernamentale din toată ţara au participat la târgul de ong-uri organizat de Petrom, intrând în contact cu cei 2.500 de angajaţi prezenţi în sediu. Târgul, un eveniment inedit în peisajul companiilor multinaţionale, a fost gândit ca un spaţiu de dialog în cadrul căruia reprezentanţii societăţii civile şi-au expus realizările (rapoarte de activitate, filmuleţe de prezentare, afişe, flyere) şi iniţiativele viitoare, iar angajații companiei vor putea lua o decizie documentată asupra destinaţiei celor 2% din impozitul lor pe venit, prin interacţionarea cu viitorii beneficiari. ONG-urile prezente la târgul din Petrom City sunt acele organizaţii care au dezvoltat programe în parteneriat cu Petrom în ultimii ani, dar şi alte organizaţii din domeniile: mediu, educaţie, sănătate, social. Printre acestea, amintim Organizaţia Salvaţi Copiii, Fundatia pentru Smurd, Unicef, United Way România, Asociaţia MaiMultVerde, Asociaţia Ovidiu Rom, Asociaţia Green Revolution, Fundaţia Principesa Margareta, Fundaţia Renaşterea, Fundatia Leaders România, Asociaţia Salvează Vieţi şi altele.

"Prevederea 2% a devenit mai cunoscută în rândul colegilor noștri, o dată cu campaniile de informare pe care le dezvoltăm încă din 2008. Anul acesta am vrut să construim şi o legătură directă între societatea civilă şi angajaţii companiei, astfel încât decizia de redirecţionare să fie bazată pe informaţie corectă. Pentru noi este important ca organizaţiile nonguvernamentale îşi pot promova proiectele direct către oameni, iar angajaţii noştri pot susţine un demers al societăţii civile, conform convingerilor proprii", subliniază Mona Nicolici, Head of Community Relations & Social Affairs Petrom.

Petrom a lansat la începutul acestei săptămâni o campanie de comunicare internă prin care îşi propune familiarizarea tuturor angajaţilor companiei cu privire la prevederea 2% din Codul Fiscal care permite oricărui cetăţean din România să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate nonguvernamentală. Timp de două săptămâni (11-20 aprilie), în puncte de lucru din toată ţara, angajaţii Petrom vor fi informaţi despre prevederea 2%, vor fi îndrumaţi în completarea formularelor de redirecţionare şi vor beneficia de serviciu de curierat gratuit pentru trimiterea acestora către administraţiile financiare.

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să directioneze 2% din impozitul pe venit către o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată conform ordonanţei 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. În 2010 (pentru anul fiscal 2009), numărul total de entităţi nonprofit/unităţi de cult care au beneficiat de virarea până la 2% din impozitul anual pe venit datorat statului a fost de 23.432. În ceea ce priveşte suma direcţionată pentru anul fiscal 2009 este de 117.184.652 ron, de unde se poate observa o uşoara creştere de 1,06 % faţă de anul precedent. Din numărul total de persoane care au avut capacitatea de a redirecţiona cei 2% din impozitul datorat statului, au făcut uz de acestă prevedere 1.535.203 de persoane, adică doar cu 1,15% mai mult faţă de anul precedent când numărul total a fost de 1.326.806. Campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit pentru anul fiscal 2010 se va încheia pe 15 mai 2011.
A relatat pentru CSR Romania Simona Barbu, Junior Editor. Copyright CSR Romania
Banner