CSR Romania

06 decembrie 2023

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Evenimente CSR Educaţia în România: un fir roşu tăiat

Educaţia în România: un fir roşu tăiat

Email Imprimare PDF
Vineri, 26 noiembrie, la Palatul Parlamentului, Bucureşti, GRSPSociety (Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) a organizat conferinţa Proiect România 2020: De ce educaţia contează cu scopul de a identifica modalităţi concrete de creştere a competitivităţii absolvenţilor români la nivelul pieţei de muncă.

Tincuţa Baltag, Indrei Raţiu, Marian Staş, Ştefania Popp, Liviu Matei, Simona Baciu, Gabriel Bădescu, Corina Licea, Dragoş Gheban, Anca Harasim, Ana Birchall, Ovidiu Şandor, Carmen Constantin şi Eli Roman au dezbătut în cadrul celor două sesiuni plenare asupra soluţiilor care ar putea contribui la creşterea competitivităţii absolvenţilor români şi la îmbunătăţirea sistemului educaţional.

Educaţia este văzută ca o povară, o îndatorire, nu ca o resursă a dezvoltării României, e un fir roşu tăiat.  Între 40% şi 50% dintre angajatorii români se plâng că abilităţile angajaţilor au devenit o constrângere pentru dezvoltarea firmelor, nivel net superior altor ţări din zonă. Soluţiile trebuie să fie abordate dintr-o perspectivă complexă şi nu tratate izolat.

Universităţile trebuie să monitorizeze ce se întâmplă cu studenţii lor după absolvire, să ofere informaţii despre profilul şi activitatea absolvenţilor şi să adapteze curricula la nevoile şi cerinţele actuale. Mai mult, ele trebuie să producă diplome cu valoare de cărţi de vizită, care să faciliteze dezvoltarea profesională a proaspătului absolvent. Educaţia universitară trebuie să aibă în vedere şi resursă umană a corpului profesoral, iar profesorul trebuie să fie un mentor care dezvoltă spiritului critic şi analitic.

Pe de altă parte, 45% din studenţi nu sunt preocupaţi de activităţi extracurriculare. La rândul lor trebuie să se concentreze pe elemente care să le crească competitivitatea: coaching şi mentoring, branding personal şi networking, abilităţi soft care să le permită să pună în valoare competenţa şi expertiza profesională. Angajabilitatea tinerilor şi competitivitatea lor pe piaţa muncii este un subiect extrem de delicat, pentru că sistemul educaţional românesc pune prea mult accent pe teorie şi prea puţin accent pe practică şi atunci sectoarele neguvernamentale ar trebui să compenseze această lipsă şi să aducă  oportunităţi de voluntariat, internship şi experienţă practică, pentru a creşte competitivitatea tinerilor români pe piaţa muncii. Mediul privat trebuie la rândul lui să vină în completare şi să investească în oameni încă de la începutul implicării lor într-o companie, să ofere cursuri şi training-uri de orientare în carieră, dar şi posibilităţi de practică pentru a reduce golul creat între teorie şi practică.


Despre proiect
Proiect România 2020: De ce educaţia contează urmăreşte să identifice soluţii cu privire la competitivitatea redusă a absolvenţilor români la nivelul pieţelor de muncă din ţară şi străinătate.. De asemenea, doreşte să  formeze o echipă de experţi pe politici educaţionale care va propune printr-un document de politici publice schimbări concrete în legislaţia actuală. În ataşament, puteţi găsi programul detaliat al conferinţei. Conferinţa a fost structurată pe două sesiuni plenare cu reprezentanţi din mediul academic, privat, public şi neguvernamental şi trei sesiuni de lucru centrate pe alegerea drumului potrivit în carieră, educaţie non-formală şi parteneriate public-privat.

Evenimentul este susţinut de Fundaţia Dinu Patriciu, Guvernul României- Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Junior Achievement România, Aperio® Executive Coaching, Banca de Export-Import a României-EximBank S.A, Landmann şi Farmexim şi de partenerii media: Adevărul, Radio România Internaţional, Radio România Actualităţi, PR-Romania, CSR România, CariereOnline, Comunicatedepresa.ro, StiriONG, Strada32, Ropot, PRwave, România Pozitivă, Lume Bună, Ştiri de Bine, CampusNews, Metropotam, Revista Evenimente, Leaders, Educativa, Şcoala de Valori şi bestResource.

GRSPSociety (Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) este o reţea globală formată din peste 1300 de studenti şi tineri români atât din România, cât şi de peste hotare. Scopul nostru este de a contribui la dezvoltarea şi modernizarea României prin implicare civică şi prin profesionalism. Viziunea noastră este o Românie democratică, europeană, conectată la mediul internaţional, competitivă şi justă, care să ofere oportunităţi egale de afirmare tuturor cetăţenilor ei indiferent de localizare, o Românie care să fie un jucător activ şi să aducă o valoare adăugată veritabilă pe scena internaţională.
www.grspsociety.org
Banner