În data de 27 octombrie s-a desfăşurat la Hotel Howard Johnson a patra ediţie GreenBiz Forum, eveniment care şi-a propus să aducă lumină domenii precum reciclarea şi inovaţia în Green Business.
Prima sesiune de dezbateri a fost dedicată metodelor pe care generaţia "condamnată" la ecologie le găseşte pentru a trai într-un mediu mai sănătos şi mai responsabil. Fiecare dintre vorbitori a prezentat eforturile organizaţiei din care face parte pentru a reduce efectele nocive pe care le cauzăm mediului. Dacă Asociaţia Environ a precizat care e impactul schimbărilor legislative în domeniul managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) şi cum acţionează organizaţia pentru a diminua efectele nocive ale DEEE-urilor asuprea sanătăţii oamenilor, Recolamp a specificat cum se realizează managementul deşurilor electrice şi electronice, într-un cadru în care au de depăşit obstacole ce ţin de legislaţie, mentalitate, logistică şi la lipsa colaboratorilor.
O problemă comună tuturor organizaţiilor prezente a fost lipsa de interes a autorităţilor publice de a se implica în astfel de proiecte.
Un alt subiect dezbătut a fost cel al initiativei sociale Let's Do It Romania. Proiectul, care şi-a propus să cureţe gunoaiele "de sub preş" şi să le aducă în atenţia publicului, a implicat peste 200.000 de persoane şi 40 de ONG-uri. Soluţiile găsite în urma gestionării deşeurilor au fost reciclarea şi co-incinerarea, colectarea deşeurilor provenite din construcţii şi înfiinţarea unor baze de stocare temporară. Discuţia s-a finalizat prin expunerea argumentelor legate de mândria pe care ţi-o dă o faptă bună şi imprimarea unui comportament responsabil în rândul cetăţenilor.
Inovaţia în Green Business
"The most expensive thing we can do is doing nothing"
Cea de-a doua parte a conferinţei a tratat practicile concrete folosite de companii pentru a construi un mediu mai sustenabil. Astfel, David Grant, Group Sustainable Development Projects Manager la SAB Miller a vorbit despre măsurarea eficienţei şi evaluarea riscului folosirii apei industriale în procesul de producţie. Lista include concepte precum: sustainable development priorities, water is a complex challenge, water suppy assessment.
Ca o completare la aceste concepte, Ingo Nissen, Country Representative and Development Manager for Romania Sonae Sierra, a prezentat importanţa clădirilor verzi pentru o dezvoltare sustenabilă.
Ultima parte a evenimentului s-a concentrat asupra eficientizării practicilor de green business şi legarea lor de celelalte obiective de business.
A consemnat Raluca Rogoz, Editor CSR Romania
06 decembrie 2023
Ultima ora: