
Cele mai bune proiecte au fost selectate în octombrie în cursul unui proces ce a implicat vot din comunitate şi implicarea unui juriu de specialitate. Aceste echipe au primit sprijin pentru implementare şi pentru comunicare în timpul unui e-marathon desfăşurat timp de 48 de ore în perioada 28-30 octombrie. Soluţiile finale au fost prezentate în timpul Galei Restart România pe 5 noiembrie, ocazie cu care au fost selectate cele mai bune 5 proiecte ale concursului, ce vor primi sprijin financiar de câte 5.000 USD pentru finalizare şi lansare.
Pe parcursul întregului eveniment am avut aceea senzaţie minunată că România se schimbă tot mai mult. Poate mai greu, poate prea puţin notabil, dar se schimbă. În perioada august-septembrie 2011, 144 de proiecte au fost înscrise pe www.restartromania.ro ceea ce înseamnă că cel puţin tot atâţia oameni şi-au pus la contribuţie creativitatea, inteligenţa dar mai ales energia pentru a concepe un proiect adecvat principiilor acestui program. Iar faptul că de la lansarea proiectului până în noiembrie, platforma a fost vizitată de 65.000 de utilizatori unici consolidează ideea că România se schimbă, măcar prin dorinţa de a contribui la acest restart.
Proiectele finaliste RestartRomania:
România Socială: platformă care permite cetăţenilor să raporteze către autorităţi încălcări de lege şi acte de corupţie, folosind o aplicaţie de mobil conectată direct la serviciul public care se ocupă de supravegherea respectivelor sesizări.
Preţul corect al promisiunilor electorale: platformă care colectează promisiunile politicienilor din timpul campaniei electorale şi estimează costul lor. Cetăţenii vor putea să îşi exprime părerea cu privire la priorităţile reale ale comunităţii.
Where’s my lei, Man?: centralizarea informaţilor financiare (bugete publice, rapoarte anuale) ale proiectelor finanţate din bani publici. Scopul este responsabilizarea autorităţilor în privinţa modului în care sunt cheltuite fondurile publice.
Platforma pentru participare cetăţenească: o platformă ce le permite cetăţenilor să se implice eficient în procesul de legiferare.
Ghid practic anticorupţie: platformă care ajuta cetăţenii să lupte împotriva actelor de corupţie. Website-ul va prezenta toţi paşii care trebuie urmaţi, documentele ce trebuie trimise autorităţilor. Cu ajutorul unei aplicaţii de mobil se va face şi raportarea cazurilor de corupţie.
Pârâciosul sparge piaţa: o platformă de raportare pe care cetăţenii pot împartaşi informaţii despre cât e şpaga pentru diverse tipuri de servicii publice. Scopul este ca semnalarea oportunităţii de plată a unei spagi mai mici în altă parte să scadă progresiv preţul “pieţei”, până la dizolvarea integrală a acestui sistem.
Harta virtuală a zonelor despădurite: o hartă a defrişărilor din România obţinută în urma analizării imaginilor prin satelit. Site-ul ne-ar indica amploarea fenomenului, ar direcţiona ONG-urile din domeniu spre zonele care au într-adevar nevoie de ajutor şi, cel mai important, ar scoate la iveală responsabilii pentru defrişările ilegale, prin compararea datelor cu actele de proprietate pe pădurile în cauză.
Force Control: unealtă de raportare a cazurilor de corupţie din sistemul medical, cu ajutorul unei aplicaţii de mobil şi al unui serviciu SMS. Sesizările merg direct la CNAS Corp Control, iar mass-media primeşte rapoarte periodice. Statusul cazurilor semnalate va fi vizibil pentru utilizatori, ceea ce pune presiune pe CNAS să ia măsuri reale. Ramâne de discutat dacă va fi protejată identitatea celor care iau şpagă.
eunusuntnesimtit.ro: o platformă pe care cetăţenii o pot folosi pentru a-şi recâştiga spaţiul public, urcând fotografii cu lucrurile nefireşti care se întamplă în oraş (de exemplu maşini parcate pe spaţiul pietonal) şi reactionând la ele într-un mod amuzant şi spectaculos. Arma lor va fi ridiculizarea comportamentului negativ (prin stickere, bilete şi alte inervenţii urbane).
Restart România este un proiect al organizaţiei non-guvernamentale TechSoup România, realizat cu ajutorul unui grant acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, care se bucură deopotrivă de sprijinul mediului diplomatic, al companiilor IT&C, al comunităţilor de programatori şi al antreprenorilor online.
TechSoup este cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. A luat naştere cu 25 de ani în urmă, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT-ului şi s-a dezvoltat rapid într-un program uriaş de donaţii şi training-uri pentru ONG-uri.
A relatat Simona Barbu, Editor CSR Romania