CSR Romania

26 februarie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Evenimente CSR In perioada 9 septembrie – 16 octombrie Caravana ONGFest – Targul Economiei Sociale strabate intreaga tara

In perioada 9 septembrie – 16 octombrie Caravana ONGFest – Targul Economiei Sociale strabate intreaga tara

Email Imprimare PDF
ONGFest – Targul Economiei Sociale incepe pe 9 septembrie in Bucuresti. Evenimentul se inscrie in seria celor mai importante evenimente al societăţii civile romaneşti, fiind un promotor al comportamentului filantropic şi voluntar şi al participării publice, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

Peste 400 de organizatii si-au anuntat participarea Cu o săptămână înainte de începerea caravanei ONGFest, peste 400 de organizaţii din întreaga ţară şi-au anunţat participarea. În dorinţa de a promova voluntariatul, spiritul civic şi economia socială, ONGFest va porni din Bucureşti şi va străbate întreaga ţară. Timp de o lună şi jumătate, caravana îşi va stabili tabăra în Iaşi, Bacău, Miercurea - Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timişoara şi Constanţa. Trei persoane publice, provenind din trei medii diferite, ilustrează cei trei paşi simpli, pe care fiecare dintre noi ar trebui să-i urmeze: “Află! Implică-te! Împărtăşeşte!”. Raed Arafat, Melania Medeleanu şi Adrian Despot sunt adevărate repere de implicare civică. Cei trei îi îndeamnă pe toţi să devină conştienţi de faptul că gesturile mici sunt importante şi au un impact imediat şi pozitiv în comunitate.

Evenimentele din cadrul ONGFest  - Târgul Economiei Sociale se vor derula în perioada 9 septembrie – 16 octombrie în 10 oraşe din întreaga ţară. În fiecare weekend, locuitorii din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Miercurea – Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timişoara şi Constanţa vor avea ocazia de a interacţiona cu reprezentanţii organizaţiilor participante. În plus, doritorii vor putea participa la o serie de seminarii şi workshopuri interesante şi utile, pe diverse teme. Dintre acestea, putem aminti voluntariatul, educaţia globală, posibilitatea obţinerii de credite pentru întreprinderile sociale, campaniile 2%. Latura de divertisment nu este nici ea neglijată:  în fiecare oraş vor avea loc spectacole de teatru, pantomima, concerte şi concursuri, spre deliciul vizitatorilor. Informaţii complete sunt disponibile pe site – ul evenimentului, www.ongfest.ro.

Caravana ONGFest tinde să devină o platformă unică de comunicare directă, la nivel național, pentru toate cele trei sectoare (public, de afaceri, nonprofit). În acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor între ONG-uri, instituții publice și companii.

Campania este susţinută în mod activ de trei persoane publice, recunoscute pentru implicarea lor în comunitate. Raed Arafat, Melania Medeleanu şi Adrian Despot au răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor. Spotul TV ilustrează alegerea fiecăruia dintre ei de a susţine societatea românească prin acţiuni proprii. Filmarea a avut loc chiar în Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), unde, în perioada 9 – 11 septembrie bucureştenii sunt aşteptaţi la ONGFest.

Spotul TV poate fi accesat la linkul de mai jos:
http://www.youtube.com/watch?v=hfdWNELefXM&feature=channel_video_title

Telespectatorii şi nu numai, o pot vedea pe Melania Medeleanu realizând un reportaj, în care vorbeşte despre impactul pozitiv al ONG –urilor în viaţa celorlalţi.  "Am avut ocazia să colaborez cu diverse ONG-uri şi să văd ce treabă bună fac. Am văzut cum pot aduce zâmbet pe chipul copiilor, alinare suferinzilor, ajutor celor ce au nevoie de el. Am văzut cum pot să schimbe vieţi. Pentru tot efortul lor, pentru toată pasiunea cu care aceşti oameni se aruncă în zone în care mulţi dintre noi închid ochii, îi susţin şi le mulţumesc.”, declară jurnalista Realitatea TV.

Raed Arafat abordează tema voluntariatului, având o experienţă recunoscută în acest sens. "SMURD a pornit ca un proiect de voluntariat, iar contribuţia benevolă a tuturor celor care au sprijinit activitatea noastră a avut o importanţă covârşitoare. De aceea, recomand cu încredere, tuturor celor interesaţi, o implicare cât mai activă în toate activităţile de voluntariat, promovate şi prin intermediul ONGFest, un eveniment important al societăţii civile din România.", afirmă Preşedintele SMURD.

A treia persoană publică implicată în campanie este Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie. Participarea sa la proiecte sociale este cunoscută deja. Pentru ONGFest, Adrian a schimbat scena cu o alee din parc, iar mesajul său e un îndemn la implicare directă în viaţa comunităţii. Pas cu pas “vom construi o societate mai bună”, afirmă artistul.

Calendarul evenimentului, la nivel naţional, este următorul:
•    Bucureşti – 9 – 11 septembrie – Parcul Al.I.Cuza (fost IOR)
•    Iaşi, Bacău – 17 – 18 septembrie – Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, zona Primăriei
•    Miercurea – Ciuc – 24 – 25 septembrie – Piaţa Libertăţii
•    Sibiu – 24 – 25 septembrie – Piaţa Mică
•    Craiova – 24 – 25 septembrie – Piaţa Prefecturii
•    Cluj – Napoca – 1 – 2 octombrie – Piaţa Muzeului
•     Oradea – 1 – 2 octombrie – Parcarea Independenţei
•    Timişoara – 8 – 9 octombrie – Piaţa Unirii
•    Constantă – 15 – 16 octombrie – City Park Mall of Constantă

Pentru eficientizarea organizării şi încurajarea schimbului de expertiză, au fost selectaţi 9 parteneri locali, pentru fiecare oraş în care va ajunge Caravana ONGFest:
•    Iaşi – Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany
•    Bacău – Fundaţia de Sprijin Comunitar
•    Miercurea – Ciuc – Centrul Local “Orion”
•    Sibiu – Asociaţia Maghiarilor din Sibiu HÂD
•    Cluj – Napoca – Centrul de Voluntariat
•    Oradea – Caritas Oradea
•    Timişoara – Institutul Roman de Educaţie a Adulţilor
•    Craiova - Centrul de Resurse pentru Organizaţiile Non-profit din Oltenia (C.R.O.N.O.)
•    Constantă - Centrul Regional de Resurse pentru ONG-uri ConstantăONGFest este cel mai mare eveniment al societăţii civile romaneşti, un promotor al comportamentului filantropic şi voluntar şi al participării publice, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

ONGFest este organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în cadrul proiectului PROMETEUS - Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene, cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Investeşte în oameni! cu sprijinul Trust for Civil Society în Central & Eastern Europe.
Pentru mai multe detalii vă rugăm accesaţi site-ul  www.ongfest.ro.

Șase tone de gunoaie adunate în cadrul celei de-a doua ediții a programului „Grătar Curat 2011”

 

Peste şase tone de gunoaie au fost adunate din principalele zone de picnic și petrecere a timpului líber din România în cadrul celei de-a doua ediții a programului de responsabilizare socială “Grătar Curat”, susținut de Golden Brau și organizat de Asociația MaiMultVerde. Programul are ca scop responsabilizarea participanților la activitățile de recreere în natură, în special grătar, în legătură cu importanța păstrării curățeniei în aceste zone naturale de petrecere a timpului liber.

 

Finalul celei de-a doua ediții a programului „Grătar Curat” a fost marcat printr-o cursă de plute realizate din PET-uri, pe Lacul Băneasa. Au luat startul 6 ambarcațiuni construite de voluntarii implicaţi în proiect și conduse de vedete precum Alina Pușcaș, Andrei Aradits şi Antonia Ionescu, Gina Maican (actori în serialul „Narcisa sălbatică”), Mihaela Călin, Crina Abrudan, Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociației MaiMultVerde. Echipele conduse de vedete au reprezentat cele şase zone în care s-a desfăşurat proiectul (Arad, Brăila, Galaţi, Craiova, Iaşi, Bucureşti) şi au fost formate din voluntari MaiMultVerde, jurnaliști și bloggeri. Susținător al tuturor participanților a fost Dl. Silvian Ionescu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu. Cursa de plute realizate din PET-uri a fost câștigată de echipa din Iași, condusă de Alina Pușcaș și Gina Maican.

 

Plutele au fost construite folosind aproximativ 7.000 de PET-uri, lemn, sfoară şi pânză, iar după cursă vor fi expuse într-unul din parcurile din Bucureşti timp de o lună. Ulterior, toate materialele din componenţa plutelor vor fi duse la centrele de colectare pentru reciclare.

 

„Estimam acest lucru și la începutul celei de-a doua ediții a „Grătar Curat” și ne bucură să putem constata la final că programul este una dintre inițiativele în care cifrele mai mici înseamnă rezultate mai bune. Mai puține gunoaie înseamnă condiții mai bune de petrecere a timpului liber în natură. Realizările ediției 2011 ne bucură și reușesc să răsplătească eforturile depuse de toți cei implicați în proiect”, a declarat Ana-Maria Taşu (Mureșan), Corporate Relations Manager, Heineken România.

 

Chiar dacă spun o banalitate, uneori este util să repeţi că 1 şi cu 1 fac 2. Locul gunoaielor nu este în natură, ci la coşul de gunoi”, a spus Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde.

 

Programul „Grătar Curat” a mobilizat până în prezent, în cele două ediţii, peste 600 de voluntari din toată țara. Aceștia au strâns peste 20 de tone de gunoaie lăsate în urmă de participanții la activitățile de recreere în natură. Ediția a doua a proiectului a scos în evidență scăderea semnificativă a cantității de deşeuri din zonele vizate, dovedind că acțiunile repetate de responsabilizare a participanţilor la activităţi de recreere dau rezultate.

 

Activităţile proiectului „Grătar curat” s-au desfăşurat pe perioada verii, la ele participând peste 170 de voluntari. Aceştia, alături de reprezentanții Golden Brau au stat de vorbă cu mii de picnicari în încercarea de a-i convinge că un grătar bun este un grătar curat şi au distribuit saci de plastic pentru colectarea resturilor. Acțiunile de curăţenie şi informare s-au desfăşurat în 6 locuri importante de organizare de grătare: Snagov (Complex Astoria), Iași (Pădurea C.A. Rosetti), Galați (Pădurea Gârboavele), Brăila (Pădurea Lacul Sărat), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovăț).

Banner