CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Evenimente CSR O gală pentru o lume mai bună

O gală pentru o lume mai bună

Email Imprimare PDF
gala-societatii-civileSăptămână trecută, pe 9 iunie 2011, a avut loc la Opera Naţională Bucureşti a IX-a ediţie a Galei Societăţii Civile, eveniment care promovează spiritul civic si recunoaşte oamenii care reprezinta Binele, exemplele de urmat si structurile care duc Romania mai departe.

Înainte de a începe gala, cineva din apropierea mea spunea că deşi este foarte bine că există astfel de evenimente, acestea nu pot fi decât picături de speranţă într-un mare ocean de nedreptăţi şi probleme. Încercând să gândim pragmatic, tindem să spunem că afirmaţia de mai sus se apropie foarte mult de realitate. Dar fiind spectator la gala am înţeles încă o dată că percepţia aceasta despre mediul ONG este una generală. Ei sunt acei nebuni naivi şi frumoşi care vor să schimbe lumea. Credem asta pentru ne-am obişnuit să vedem soluţionarea problemelor cât mai repede, a doua zi dacă ar fi posibil. Până la urmă, dacă Gala Societăţii Civile a ajuns la a IX-a ediţie, înseamnă că acea picătură de speranţă este mai mult decât atât. Am avut surprinderea să descopăr printre premianţi organizaţii mici, cu bugete restrânse, dar cu proiecte frumoase şi oameni devotaţi cauzelor pentru care luptă, alături de organizaţiile de tradiţie. Dar dincolo de toate, oameni entuziasmaţi care, chiar dacă de cele mai multe ori întâmpină probleme în activităţile lor, ştiu că optimismul şi mai ales curajul de a merge mai departe, este singura şansă ca societatea civilă să însemne ceva în România.

Marele Premiu al ediţiei 2011 a fost acordat Asociaţiei Salvează Vieţi pentru proiectul „Nu mă ignora!”. Proiectul a avut ca scop înfiinţarea unui Centru de Excelenţă în Tratarea Cancerului. Metoda prin care s-au strâns fondurile necesare s-a bazat pe posibilitatea companiilor de a redirectiona 20% din impozitul pe profit către o cauză socială. Juriul a fost impresionat de rezultatele notabile şi cuantificabile care au dus la îndeplinirea obiectivelor proiectului, fondurile atrase depăşind 1 milion de euro. Proiectul este, de asemenea, câştigatorul premiului I la secţiunea Sanatate.

Alte zece proiecte au fost desemnate câştigătoare ale premiului I pe sectiuni, dupa cum urmează: la secţiunea Educaţie, Cercetare, Învăţământ - proiectul „Closer to Oxford” al Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, la secţiunea Artă şi Cultură - proiectul “Clasic e Fantastic” al Grupului de iniţiativă Clasic e Fantastic, la secţiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective – proiectul Campania "Infertilitatea este o boală" (2010) al Asociaţiei SOS Infertilitatea, la secţiunea Comportament civic şi Participare publică – proiectul “Let`s Do It, Romania!” al Grupului de iniţiativă  “Let`s Do It, Romania”, la secţiunea Sănătate – proiectul “Hospice Sfânta Irina - o provocare pentru fiecare!” al Fundaţiei Sfanta Irina, la secţiunea Incluziune sociala – proiectul “Atelier de inserţiune” al Samusocial din Romania şi proiectul “Abilităţi de viaţă independentă şi integrare socială la copii şi tineri cu dizabilitati senzoriale” al Fundaţiei Light into Europe, la secţiunea Servicii de Asistenţă socială - proiectul „Temerarii ştiu că se poate - Poţi Şi Tu!” al Asociaţiei Little People România, pentru Protectia mediului câştigător a fost proiectul „Adoptă un copac! - campania 2010” iniţiat de ViitorPlus - Asociaţia pentru dezvoltare durabilă, la Dezvoltare economică şi socială premiul I a fost acordat proiectului Cicloteque al Asociaţiei MaiMultVerde.

Premiul I pentru secţiunile noi din competiţie s-a acordat astfel: la secţiunea Proiecte şi campanii de VOLUNTARIAT a revenit proiectului “Let`s Do It, Romania!” al Grupului de iniţiativă  “Let`s Do It, Romania“, în cadrul secţiunii Proiecte pentru TINERET s-a acordat proiectului „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” al Fundaţiei Tineri pentru Tineri. De asemenea, la Proiecte şi campanii de CSR Asociaţia Telefonul Copilului a fost premiată pentru proiectul Telefonul Copilului 116 111. Premiul pentru Eficienţă a fost primit pentru Campania „Infertilitatea este o boală” (2010) de către Asociaţia SOS Infertilitatea. Premiul pentru Impact a fost acordat pentru proiectul „Servicii integrate pentru vârstnici în judetul Bacău” iniţiat de Fundaţia de Sprijin Comunitar, ca şi proiectul Clubul cu Lipici - şansa la educaţie pentru copii defavorizaţi care a luat premiul pentru Durabilitate. Asociaţia Centrul de Studii şi Programe pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale Comunitare ASCENDENT a câştigat la Originalitate cu proiectul „Educaţie prin solidaritate”. La categoria-concurs „Proiecte de Educaţie financiară”, susţinută de ING Asigurări de Viaţă, a fost desemnată câştigătoare propunerea de proiect „GROW 1.0 ediţia 2011“ a Asociaţiei Şcoala de Valori.

De asemenea, Millenium People, organizatorul Galei Societatii Civile, a dorit să acorde trei premii speciale pentru activitate deosebită Institutului Cultural Roman, RFI România si Fundaţiei Principesa Margareta a României. În premiera în acest an în cadrul festivităţii, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile a acordat primul Premiu Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, un premiu de excelenţă care a revenit Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe).

Schimbarea nu poate surveni într-o noapte, dintr-o mână de oameni. Cu siguranţă, este nevoie de timp şi de oameni implicaţi în cât mai multe cauze. Cred că dincolo de toate premiile, pentru toate aceste proiecte minunate, dar şi dincolo de celelate proiecte înscrise, fiecare dintre cei prezenţi în Opera Naţională săptămâna trecută, a rămas cu sentimentul că sunt atât de multe de făcut. Acest lucru nu se poate realiza decât prin implicarea fiecăruia dintre noi la nivel micro. Şi poate visul acesta, absurd pentru unii, de a schimba lumea, se va împlini în fiecare zi, prin fiecare dintre noi.

Felicitări organizatorilor şi câştigătorilor!


Gala Societatii Civile este un proiect Millenium People, sustinut de partenerul principal – Rompetrol si de partenerii Ursus Breweries, Carpacement Holding, ING Asigurari de Viata, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Programul Tineret in actiune, Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, GlaxoSmithKline, Fundatia ERSTE, MIC.RO, Euro Mini Storage, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Coca-Cola HBC Romania si Carrefour Romania. Pentru mai multe informatii despre eveniment,  castigatori si proiectele inscrise in competitia din acest an puteti accesa site-ul www.galasocietatiicivile.ro.
Banner