CSR Romania

29 februarie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Barbora Kuckova şi Olga Guttenova din Slovacia sunt câştigătoarele Competiţiei de Idei de Business Social 2010

Barbora Kuckova şi Olga Guttenova din Slovacia sunt câştigătoarele Competiţiei de Idei de Business Social 2010

Email Imprimare PDF

Ideea câştigătoare a Barborei Kuckova şi Olgăi Guttenova a fost aceea de a dezvolta un business social care să combată sărăcia şi excluziunea socială în rândul femeilor vârstnice.


În cadrul evenimentului Social Business Tour 2010 din Bucureşti au fost anunţaţi câştigătorii la nivel european ai Competiţiei de Idei de Business Social 2010, precum şi câştigătorii naţionali din faza preliminară (din Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi România).


Proiectul câştigător al Barborei Kuckova şi Olgăi Guttenova se numeşte "Împleteşte-ţi pensia" şi vizează femeile pensionare cu talent la împletit. Potrivit ideii proiectului, acestor femei vârstnice ar trebui să li se ofere oportunitatea de a participa la ateliere de design modern şi tipare de împletituri, astfel încât produsele pe care le fabrică (bluze, pălării, fulare etc.) să corespundă standardelor la modă şi să devină piese dezirabile în garderobă. Mai mult, un “brand al bunicii” ar fi creat pentru produsele împletite, care va beneficia de promovare pe internet şi ar putea fi încheiate chiar şi parteneriate cu creatori de modă.

Cei şase câştigători la nivel naţional sunt:
Austria: Nicole Prop, Theresia Berger şi Dorit Haubenhofer, cu "Primul centru de îngrijire eco-social din Austria "
Slovacia: Barbora Kuckova şi Olga Guttenova, cu "Împleteşte-ţi pensia"
Ungaria: Melinda Kassai şi Aron Horvath, cu " Programul ProRatatouille "
Cehia: Lucie Lankašová şi Kristina Řešátková, cu "Angajarea persoanelor cu dizabilităţi în proiectele comunitare de reciclare a deşeurilor menajere”  
Romania: Beuca Ioan şi Popovici Vasile cu "Dezvoltarea sustenabilă a micro-regiunii Valea Ruşcovei” Serbia: Dragana Tomic, cu "Centrul pentru antreprenoriat cu orientare socială”

Echipa câştigătoare la nivel european, formată din Barbora Kuckova şi Olga Guttenova, va beneficia de suport integrat pe termen lung, din partea grupului Erste, pentru implementarea proiectului, de la servicii de consultanţă expertă până la acordarea finanţării necesare pentru demararea proiectului. Câştigătorii naţionali vor primi  din partea Fundaţiei ERSTE servicii de consultanţă şi training în valoare de 5.000 de euro. De asemenea, câştigătorii vor beneficia de suport suplimentar şi din partea sponsorilor Competiţei de Idei de Business Social : Fundaţia ERSTE, Slovenská sporiteľňa, Ministerul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului din Austria, Wolf Theiss, Hub Prague.Competiţia s-a derulat în cadrul Social Business Tour 2010 - eveniment desfăşurat sub patronajul Laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Profesorul Muhammad Yunus, care a oferit în perioada mai–octombrie 2010 informaţii despre antreprenoriatul social şi a încurajat iniţiativele durabile de antreprenoriat social în şase ţări şi şase oraşe din Europa Centrală şi de Est (Viena, Bratislava, Budapesta, Praga, Bucureşti şi Belgrad). Profesorul Yunus însuşi i-a premiat pe câşigători în cadrul evenimentului din Bucureşti, pe 29 octombrie.  


Competiţia de Idei de Business Social 2010 a fost, după cum arată şi numele, un concurs de idei – şi nu un concurs de proiecte de business social deja implementate. Ideile înscrise a trebuit să aibă potenţialul de a rezolva o problemă socială specifică din diferite domenii (e.g. educaţie, agricultură, sănătate, energie, financiar) sau o problemă legată de integrarea socială a persoanelor afectate de sărăcie sau marginalizare socială. De asemenea, a trebuit să respecte şi celelalte criterii ale unui business social – să fie sustenabile din punct de vedere financiar, social şi ecologic, să se axeze pe obiective sociale şi să reinvestească profitul pentru dezvoltarea întreprinderii respective.
Juriile naţionale au fost formate din experţi din diferite domenii: afaceri, antreprenoriat, finanţe şi din sectorul non-profit din ţările respective. Câştigătorul la nivel european a fost ales de un juriu internaţional, printre ai cărui membri s-au numărat: Prof. Muhammad Yunus, fondator şi CEO al Grameen Bank; Dominic Bruynseels, Preşedinte BCR; Jennifer Rowe, CEO good.bee; Boris Marte, membru al Cmitetului de Conducere al Fundaţiei ERSTE; Hans Reitz, fondator al Grameen Creative Lab; Michael Landau, CEO Caritas Vienna; Ester Bergmann, reprezentant al Ministerului Federal al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului din Austria; Ewa Konczal, CEO Ashoka.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm accesaţi www.socialbusinesstour.com

 

Banner