CSR Romania

29 februarie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa 5 şcoli din România participă la competiţia internaţională „Şcoli Europene pentru o planetă vie”, organizată de WWF şi Fundaţia ERSTE

5 şcoli din România participă la competiţia internaţională „Şcoli Europene pentru o planetă vie”, organizată de WWF şi Fundaţia ERSTE

Email Imprimare PDF

Săptămâna trecută, 5 echipe de elevi şi profesori din România au luat parte, în Austria, la evenimentul de lansare a celei de-a treia etape a proiectului internaţional „Şcoli europene pentru o planetă vie”, realizat de WWF,  în parteneriat cu Fundaţia ERSTE.

Timp de o săptămână, 32 de echipe formate din elevi şi profesori din România şi din alte 7 ţări europene au luat parte la o sesiune de pregătire pentru elevi şi profesori, într-o locaţie din sud-estul Vienei. Pănă la sfârşitul anului şcolar elevii vor implementa proiecte dedicate conservării naturii, abordând una din temele propuse de organizatori: „Amprenta ecologică” şi „Dunărea”, urmând ca cele mai bune proiecte să fie premiate. „În decursul ultimilor doi ani şcolari, în cadrul proiectului au fost întreprinse activităţi extrem de interesante, precum acţiuni de reciclare realizate în colaborare cu primăriile, expoziţii, piese de teatru, precum şi campanii de tipul <<elevii îi învaţă pe elevi>>”, a spus Barbara Tauscher, coordonatorul programului de educaţie  ecologică din cadrul WWF Austria. „Aşteptăm cu nerăbdare noile idei pe care copiii le vor pune în aplicare pe parcursul acestui an şcolar”.

32 de echipe de elevi şi profesori din Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia şi Ucraina au participat, timp de o săptămână, la evenimentul de lansare a noii etape a proiectului, care a avut loc în parcul naţional Illmitz din regiunea Seewinkel, Austria. România a fost reprezentată de cinci echipe, formate din câte un profesor şi un elev provenind din cinci şcoli din: Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Neamţ şi Sibiu. Prin workshopuri şi activităţi în aer liber, experţii WWF au prezentat elevilor cu vârste de la 12 la 17 ani, precum şi profesorilor, cele două teme ale concursului: “Dunărea - linia vieţii Europei” şi „Amprenta ecologică - Efecte globale ale consumului”. “Principalul punct pe care ne-am axat pe parcursul aceastei ediţii a fost spiritul civic activ”, a declarat Tauscher. „Dorim să le arătăm copiilor că au posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în public şi de a-i motiva şi pe alţii să acţioneze.” Rolul profesorilor este doar acela de a-i coordona pe copii, ideile de proiecte şi implementarea lor aparţinând în totalitate copiilor.

Evoluţia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: http://schools.foralivingplanet.eu.  Aici elevii vor ţine jurnale de proiect, vor posta fotografii şi filmuleţe şi vor împărtăşi din experienţe. Elevii, profesorii şi orice alte persoane interesate ce vizitează blogul pot posta comentarii despre fiecare activitate din proiect.

“Fundaţia ERSTE sprijină programul „Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” adăugând, astfel,  o importantă iniţiativă ecologică la propriile proiecte de educaţie derulate în Europa centrală şi de sud-est” a declarat Boris Marte, membru al Boardului Fundaţiei ERSTE. „A sprijini proiectele educaţionale înseamnă a trata cu seriozitate viitorul Europei. Posibilitatea de a-şi împărtăşi interesul pentru problemele ecologice în cadrul unui proiect internaţional reprezintă o experienţă remarcabilă atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”.

Proiectul de educaţie ecologică „Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” a fost organizat pentru prima dată în anul şcolar 2008/2009. Până în prezent, 55 de clase din 10 ţări europene s-au implicat în proiect, aproximativ 1.500 elevi cu vârste de la 12 la 17 ani implementând, astfel, proiecte de protecţie a mediului.

Banner