Asociaţia Ovidiu Rom şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) lansează împreună un concurs pentru primăriile localităţilor din România care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate, pentru a aduce la grădiniţă, în acest an şcolar, fiecare copil sărac din comunitatea lor.
Concursul a fost ideea actorului american Ethan Hawke. The Alex Fund, un ONG american înfiinţat de mama actorului, Leslie Hawke, a donat 100.000 $ pentru a ajuta comunităţile să îşi înscrie la grădiniţă, în această toamnă, toţi copiii eligibili care trăiesc sub limita sărăciei. Cinci comunităţi vor primi fiecare câte un grant de aproximativ 20.000 $ (15.000 €) pentru a fi folosiţi la înscrierea şi menţinerea în grădiniţă a copiilor în anul şcolar 2010-2011.
Comunitățile trebuie în primul rând să îndeplinească, simultan, următoarele criterii de eligibilitate:
1. existenţa unui mediator şcolar în comunitate
2. gravitatea problemei: numărul şi ponderea copiilor care nu merg la grădiniţă şi şcoală
3. capacitatea comunităţii locale de a implementa metodologia
4. motivaţia comunităţii de a se implica în aducerea fiecărui copil la grădiniţă.
Fiecare comunitate selecţionată primeşte până la 150€ pentru fiecare copil de grădiniţă a cărui familie trăieşte sub limita sărăciei. Pe lângă oferirea de tichete sociale familiilor ai căror copii au o prezenţă foarte bună la grădiniţă, aceste fonduri acoperă costurile pentru formarea cadrelor didactice şi pentru resurse educaţionale.
Scrisori semnate în comun de directorul Ovidiu Rom, Maria Gheorghiu, şi secretarul de stat Oana Badea au fost trimise către fiecare primărie din România, cu invitaţia de a aplica pentru fonduri. Aplicaţiile vor fi acceptate până la 15 august 2010. Rezultatele vor fi anunţate pe 31 august 2010. Mai multe informaţii despre condiţiile şi procesul de aplicare se găsesc aici: http://www.ovid.ro/strategy-and-programs/national-contest/.
Ethan Hawke este membru în Consiliului director al Alex Fund şi un vechi suporter al Ovidiu Rom. La întâlnirea Consiliului director al Alex Fund s-a discutat despre importanţa integrării copiilor săraci în educaţia preşcolară. Leslie Hawke a explicat că mulţi primari şi directori de şcoli ştiu că educaţia timpurie este importantă pentru succesul copiilor în viitor, „dar pur şi simplu nu au bugetele sau expertiza necesară pentru a rezolva una dintre problemele cheie, şi anume faptul că doar foarte puţini dintre părinţii săraci îşi trimit copiii la grădiniţă. Oamenii foarte săraci amână înscrierea copiilor lor la şcoală, iar grădiniţa nici măcar nu o iau în considerare – iar rezultatul este răspândirea largă a abandonului şcolar timpuriu, pentru că aceşti copii nu reuşesc niciodată să ajungă la acelaşi nivel cu colegii lor care au fost la grădiniţă.” Ethan Hawke a sugerat ca organizaţia să acorde un premiu primei comunităţi care reuşeşte să aducă fiecare copil sărac la grădiniţă. „La întâlnirea de consiliu a Ovidiu Rom, Anca Harasim a venit cu o propunere similară. Prin urmare, am mers cu această idee la Ministerul Educaţiei”, explică Maria Gheorghiu.
Doamna Oana Badea, Secretar de Stat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a precizat: „Salut implicarea ONG-urilor în soluționarea problemelor educaționale prin stimularea unui parteneriat real între comunitate, societate civilă, autorități locale și centrale. Apreciez în mod deosebit ideea și modul în care Ovidiu Rom a înțeles să implice întreaga comunitate în stimularea participării la educație și conștientizarea importanței acesteia. Succesul înregistrat la Castelu, jud. Constanța, este o dovadă a viabilității acestui tip de inițiativă. Voi sustine toate demersurile con-structive ale societății civile care adresează în mod onest reforma reală a sistemului educațional”.
Maria Gheorghiu explică, „Am învăţat în timp că soluţia pentru a integra copiii săraci în şcoală este să le oferim modeste stimulente financiare părinţilor lor.” În comunităţile unde lucrează, Ovidiu Rom oferă tichete sociale de 50 de lei pe lună părinţilor ai căror copii au o prezenţă de 100% la grădiniţă. Într-una dintre comunităţi, în această primăvară, 94% dintre copiii eligibili să primească tichete sociale au avut o prezenţă foarte bună. Conform lui Leslie Hawke, „Acesta este o schimbare cu totul remarcabilă – în schimbul unei investiţii foarte modeste”.
„Când copiii încep şcoala târziu, rămân în urmă. Copiii care au un început foarte bun printr-o educaţie preşcolară de calitate învaţă cum să interacţioneze cu alţi oameni şi se dezvoltă din punct de vedere cognitiv şi emoţional. Ei sunt mai puţin înclinaţi să aibă nevoie de „educaţie specială” şi au mult mai multe şanse de absolvire. Când aceşti copii devin adulţi, ei au şanse mai mari să aibă locuri de muncă stabile şi să câştige salarii mai mari, şi este mai puţin probabil ca ei să depindă de ajutorul social sau să comită infracţiuni” . Prin contrast, copiii ale căror minţi tinere nu au fost provocate înainte de a începe clasa întâi, pornesc cu un decalaj educaţional imens faţă de colegii lor, se simt în permanenţă descurajaţi şi de obicei abandonează şcoala înainte de a ajunge la liceu.
„Aud oamenii spunând 'dar nu sunt destule locuri la grădiniţă', de parcă ar fi o lege a firii care nu poate fi schimbată”, a adăugat Leslie Hawke. „Comunităţile care vor cu adevărat să aducă fiecare copil la grădiniţă găsesc spaţiul necesar. Noi vrem să sprijinim primarii responsabili, cu viziune, şi directorii de şcoli cărora le pasă cu adevărat de viitorul comunităţilor lor, nu doar de „copiii supradotaţi”. Cred şi că sunt multe companii dornice să direcţioneze resursele lor de Responsabilitate socială corporatistă pentru ca acest lucru să se întâmple – dacă ar fi convinse că există o implicare reală la nivel local”.
10 iunie 2023
Ultima ora: