CSR Romania

28 septembrie 2023

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Concursul national “Scoala lui Andrei” 2010 si-a desemnat castigatorii

Concursul national “Scoala lui Andrei” 2010 si-a desemnat castigatorii

Email Imprimare PDF
24 de echipe de elevi din toata tara sunt castigatoarele concursului national eco-civic “Scoala lui Andrei”, gazduit de platfoma de responsabilitate sociala www.taraluiandrei.ro.  Aproximativ 65.000 de utilizatori, cetateni ai Tarii lui Andrei, au votat in perioada 25 mai – 6 iunie toate cele 241 de proiecte inscrise de elevi si profesori pentru comunitatile in care traiesc. In urma votului publicului, 604 elevi vor merge vara aceasta in “Tabara din Tara lui Andrei” la Cheia in judetul Prahova. In etapa a doua, un juriu format din lideri de opinie a ales primele 3 echipe care vor primi din partea Petrom finantari in valoare totala de 24.000 de euro, bani care vor fi folositi pentru amenajarea sau dotarea scolilor. Toti profesorii coordonatori ai celor 24 de echipe castigatoare sunt recompensati cu laptop-uri.

A doua editie a concursului national „Scoala lui Andrei” a demarat pe 12 aprilie si a invitat toti elevii si dascalii din Romania sa isi uneasca fortele pentru a transforma comunitatile in care traiesc intr-un loc mai bun. Timp de 2 luni, elevii “Scolii lui Andrei” au devenit “cetateni in misiune” pentru comunitatile lor. Sub indrumarea dascalilor, copiii s-au organizat in echipe, au identificat problemele cele mai importante ale comunitatii, au schitat un plan de rezolvare si au pornit in realizarea proiectelor.

Pe tot parcursul desfasurarii concursului, un juriu de specialisti in diverse domenii i-a ajutat pe copii cu sfaturi practice, in functie de domeniul de expertiza al fiecarui membru. Juriul a fost format din: Aurora Liiceanu Psiholog, Adrian Ursu Director Editorial Realitatea TV, Mona Nicolici CSR Manager Petrom, Raluca Alecu si Cristi Martin, prezentatori “Echipa Verde” TVR 1, Daciana Sarbu Europarlamentar, Mario Demezzo Director Executiv Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Corina Pintea, Director Executiv Pro Vobis, Ionut Chirita, Coordonator Fund Raising & PR Fundatia pentru Sprijin Comunitar Bacau, George Mihalcea, Jurnalist Radio Guerrilla.

Astfel, in ultimele 2 luni, 5.645 de elevi si 241 de profesori au facut ca in Romania sa se intample 241 de fapte bune si au incercat sa transforme orasele sau satele lor in locuri mai frumoase, cu oameni mai responsabili. Toate proiectele si dovezile de implicare ale copiilor pot fi accesate pe www.taraluiandrei.ro, sectiunea “Scoala – Proiecte”.

In perioada 25 mai – 6 iunie, aproape 65.000 de utilizatori au votat proiectele copiilor. In urma votului public, 24 de echipe cu cel mai mare numar de voturi au castigat participarea in „Tabara din Tara lui Andrei”, o tabara de educatie eco-civica organizata de Petrom in statiunea Cheia, judetul Prahova.  

In a doua faza a competitiei, juriul a evaluat toate proiectele celor 24 de echipe finaliste si a desemnat cele 3 scoli castigatoare care primesc finantari de la Petrom in valoare de 10.000 de euro, Locul I, 8.000 de euro, Locul II si 6.000 de euro, Locul III. Banii vor fi investiti in amenajarea sau dotarea unitatilor scolare castigatoare, in functie de nevoile acestora.

Pe locul I s-a clasat Scoala Generala Prejmer din localitatea Prejmer, judetul Brasov, cu proiectul „Apa curata si sfintitoare”. Proiectul isi propune protejarea tezaurului hidrografic din satul celor 1000 de izvoare si reconditionarea zonei de langa izvorul Podul Roşu, care se afla in stare avansata de degradare. Actiunile proiectului vizeaza ecologizarea zonei, realizarea unui parc langa izvor care sa ia locul terenului mlastinos de acum si promovarea zonei in cadrul comunitatii locale si a judetului Brasov.

Catigatorii locul II sunt elevii Scolii Generale Lunca Calnicului, judetul Brasov cu proiectul „Padurea  Prejmer si mlastina eutrofa-valori ale noastre, ale tuturor”. Proiectul isi propune protejarea si popularizarea Padurii Prejmer, o rezervatie naturala care face parte dintr-o retea de ecosisteme cu specii de plante si animale declarate monumente ale naturii in Romania. Padurea Prejmer este si una din cele mai vechi paduri ramase in Depresiunea Tarii Barsei.

Pe locul III s-a clasat Scoala de Arte si Meserii Hoceni, judetul Vaslui cu proiectul „Cu un pas mai aproape de natura”. Initiativa vizeaza stimularea implicarii comunitatii in vederea reducerii gradului de degradare a terenurilor prin actiuni de reimpadurire. Momentan 971 ha sunt afectate de alunecari de teren si 870 ha de eroziunea in adancime.

“In contextul socio-economic actual, incercam sa sustinem cat mai mult educatia eco-civica in scolile romanesti, pentru ca noi credem ca schimbarea in bine a societatii trebuie sa inceapa de pe bancile scolii . In 2010 am incercat sa rasplatim cat mai multi elevi pentru implicarea si inventivitatea lor prin unificarea proiectului „Scoala lui Andrei” cu „Tabara din Tara lui Andrei”. Asteptam cu speranta si cu nerabdare sa avem cat mai multe generatii de absolventi ai “Scolii lui Andrei” printre noi”, a declarat Mona Nicolici, CSR Manager Petrom.

„Scoala lui Andrei” se afla la a doua editie si este un concurs national eco-civic adresat tuturor elevilor si profesorilor din scolile generale din Romania dornici sa protejeze mediul si sa se implice in rezolvarea problemelor comunitatilor din care fac parte.

Castigatorii editiei de anul trecut ai Scolii lui Andrei, beneficiarii finantarilor oferite de Petrom, au reusit sa transforme scolile lor in locuri mai frumoase. Astfel, castigatorii locului III au ales fie sa isi doteze scoala cu mobilier modern (Scoala Ruginoasa din judetul Neamt), fie sa achizitioneze un foisor de lemn pe care l-au amplasat in curtea scolii pentru desfasurarea orelor de curs in aer liber (Colegiul national „Mihai Viteazu”, Slobozia). Castigatorii locului II, Scoala Generala Boiu din judetul Mures, au realizat anul acesta propria sera de legume. Marii castigatori ai editiei 2009, „Cavalerii Verzi” din Scoala Nr. 11 din Hunedoara au finalizat cu succes implementarea proiectului castigator, „Impreuna putem proteja gradina Castelului Corvinilor”, spatiu pe care l-au transformat intr-o zona verde in care turistii si localnicii din zona sa se poata bucura de imprejurimile castelului. Prin finantarea pe care au castigat-o pentru scoala lor, cavalerii le-au adus celor peste 400 de colegi un teren de sport nou si o curte a scolii cu spatii verzi ingrijite si dotate cu mobilier modern.

In 2009, Petrom a premiat efortul tuturor echipelor castigatoare cu fonduri totale de 25.000 de euro care au fost investite in amenajarea si modernizarea scolilor.

„Scoala lui Andrei” face parte din platforma TaraluiAndrei.ro, un program de responsabilitate sociala Petrom care permite unui numar nelimitat de oameni sa interactioneze, sa comunice, sa se informeze si, mai ales, sa schimbe in mod concret lumea in care traiesc.

Petrom CSR

„Respect pentru Viitor” este un amplu program initiat de Petrom, la inceputul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului inconjurator.
„Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.
Banner