CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Educatie IT la standard european

Educatie IT la standard european

Email Imprimare PDF
Rezultatele simularilor probei de competente digitale organizate atat de ECDL ROMANIA cat si de Ministerul Educatiei au dovedit ca premiera din acest an la examenul de bacalaureat trebuie sa fie sustinuta de formarea unuei culturi informatice in licee. In acest sens, toti liceenii incepand cu acest an scolar pot sa faca un pas inainte si sa isi obtina certificarea ECDL ca performanta la examenul de Bacalaureat.

Ministerul Educaţiei, Cercetării si Inovării urmăreste, prin programele sale, folosirea la scară largă a tehnologiei informaţiei in procesul de educaţie, derulând continuu programe de dotare cu tehnica de calcul a unitatilor de invatamant si urmărind inclusiv introducerea instruirii asistate de computer. ECDL ROMANIA sustine initiativa ministerului prin care incepand cu acest an scolar elevii de liceu vor sustine proba de competente digitale in cadrul examenelor de bacalaureat si sprijina imbunatatirea metodologiei de evaluare astfel incat, in timp, tinerii sa se poata incadra in standardul european .

Invatarea noilor tehnologii este prioritara intr-o societate in continua schimbare, iar dobandirea competentelor IT de catre tineri este o conditie obligatorie pentru a fi capabili sa faca fata cerintelor tot mai ridicate in competitia de pe piata muncii. Totusi, dovedirea competentelor si increderea in propriile abilitati nu pot fi asigurate decat prin obtinerea unei certificari la standarde internationale si de aceea echivalarea certificarii ECDL cu proba de evaluare a competentelor digitale  reprezinta un beneficiu pentru toti elevii.
Programa pentru evaluarea competentelor digitale le  permite elevilor sa sustina examenele in vederea obtinerii certificatului ECDL incepand cu clasa a IX-a, avand posibilitatea sa finalizeze chiar la sfarsitul clasei a X-a odata cu materia parcursa in cadrul orelor de TIC din programa scolara. Avand deja Permisul  European de conducere a computerului, elevii pot solicita in clasa a XII-a echivalarea probei de competente digitale cu Certificatul ECDL.

Cunostintele de operare a computerului se regasesc ca cerinta obligatorie pentru majoritatea domeniilor de activitate si astfel instruirea tinerilor la standarde internationale in domeniul IT devine punct central de interes pentru sectorul educational. De aceea, evaluarea competentelor IT ale elevilor conform unui standard european si international real se impune ca necesitate a sistemului de invatamant romanesc de azi.

ECDL ROMANIA

Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 148 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 500 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro  sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro.
Banner