Problemele de mediu îşi ocupă locul meritat în agenda dezbaterilor publice din România. La ordinea zilei în societăţile occidentale, teme ecologice precum riscul de mediu al unor industrii, poluarea, utilizarea responsabilă a resurselor sau managementul deşeurilor depăşesc spaţiul de discuţii al ONG-urilor şi forumurilor şi îşi fac locul în programele comunitare ale companiilor, ba chiar în strategiile de responsabilitate ale unora dintre acestea.
CSR România, program dedicat promovării bunelor practici în afaceri şi analizei CSR, încurajează campaniile pe termen lung menite să sensibilizeze publicul şi mediul de afaceri faţă de problemele de mediu.
CSR România sprijină campania “Resurse pentru viitor”, iniţiată de compania Petrom. Proiectul, componentă a unui program pe termen lung de responsabilitate socială corporatistă, are două componente, explică Mona Nicolici: “pe de-o parte, o amplă campanie de comunicare pentru conştientizarea necesităţii folosirii responsabile a resurselor; pe de altă parte, pentru a da consistenţă mesajului campaniei, ne propunem să dezvoltăm proiecte punctuale, prin care compania se implică activ în viaţa comunităţilor.”
“Putem avea grijă de mediu prin cele mai simple acţiuni”, declară pentru CSR România Mona Nicolici, CSR Communication Manager, Petrom. “Consumul responsabil de energie şi de resurse, reducerea cantităţii de deşeuri şi reciclarea lor, prevenirea incidentelor care pot provoca poluare sunt tot atâtea modalităţi prin care putem reduce impactul negativ al activităţilor noastre asupra mediului.”
De asemenea, CSR România este partener media al campaniei ”România fără Cianuri!”, iniţiativă a societăţii civile ce urmăreşte interzicerea utilizării cianurilor în exploatările miniere.
În suplimentul ”Roşia Montană” apărut în numărul 27 noiembrie – 3 decembrie 2007 al revistei ”22”, CSR România analizează cazul Roşia Montană în contextul eticii în afaceri şi al responsabilităţii sociale corporatiste.
Oricare i-ar fi deznodământul, cazul Gabriel Resources – Roşia Montană rămâne una din cele grăitoare lecţii despre felul în care ne administrăm liber spaţiul social al nevoilor şi speranţelor. Tergiversarea şi incapacitatea de a decide, ambiguitatea şi inconsecvenţa acţiunilor, ignoranţa şi nepăsarea însoţesc întreg traseul acestei poveşti. Cine trebuie să decidă în cutare şi cutare problemă şi ce instrumente de decizie au cei care trebuie să decidă? Ce obligaţii legale şi ce responsabilităţi morale au cei cu putere de decizie? Ce drepturi au cei afectaţi şi ce căi legale au ei la dispoziţie pentru a-şi apăra drepturile? Cum decid cei afectaţi, cum îşi folosesc ei drepturile, ce trebuie să ştie ei pentru a acţiona în cunoştinţă de cauză, ce alternative li se oferă atunci când sunt puşi să aleagă? Sunt nedumeriri care au făcut posibilă o controversă prea mult prelungită şi cu un final parcă prea mult lăsat la voia întâmplării. Sunt întrebări născute de acele spaţii în care libertatea, neechipată cu instrumente de decizie şi cu obligaţii pe măsura drepturilor, nu găseşte răspunsuri pentru nevoile comunităţilor.
CSR România, "Roşia Montană este peste tot", articol apărut în revista "22", 27 noiembrie- decembrie
”Coaliţia ”România fără Cianuri!”, arată Anamaria Bogdan, coordonatorul campaniei, este o iniţiativă a societăţii civile ce urmăreşte interzicerea cianurii în minerit pe considerente sociale, economice şi de mediu. Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Avem deja un exemplu nefericit, accidentul cu cianuri de la Uzina „Aurul” din Baia Mare din anul 2000, când fauna de pe 700 km ai cursurilor de apă din România şi Ungaria a fost distrusă. Acum la aproape 8 ani de la acest accident, România are oportunitatea şi o datorie morală faţă de proprii cetăţeni, dar şi faţă de statele vecine, să interzică această substanţă extrem de periculoasă, care printre alte utilizări, a fost folosită şi în lagărele de concentrare naziste de la Auschwitz şi Maidanek.”
Coaliţia formată din aproximativ 20 de organizaţii non-guvernamentale din România, printre care Greenpeace, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Liga Pro Europa, Fundaţia pentru Parteneriat, Terra Mileniul III si Transilvania Verde, vine în sprijinul propunerii legislative înaintate spre aprobare în Parlamentul României de către senatorii Peter Eckstein Kovacs (UDMR) şi Gheorghe Funar (PRM).
Această propunere legislativă este aşteptată a fi supusă votului Camerei Deputaţilor în luna decembrie. Până acum, numeroase personalităţi, politicieni, dar şi oameni simpli şi-au exprimat sprijinul faţă de această iniţiativă, numărul lor ajungând la peste 7.000. Campania are şi un site creat special pentru informarea publicului larg despre parcursul legislativ al iniţiativei şi riscurile asociate cianurii în minerit, dar şi pentru a aduna voturi în sprijinul interziceri cianurii în minerit. Datorită acestui site s-a ajuns ca numărul susţinătorilor să fie atât de mare. Oricine se poate alătura campaniei noastre vizitând www.faracianura.ro, votând DA şi trimiţând o scrisoare deputaţilor prin care aceştia sunt îndemnaţi să meargă la vot în momentul în care se va discuta legea.
06 octombrie 2024
Ultima ora: