CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Henkel Art.Award la cea de-a unsprezecea ediţie

Henkel Art.Award la cea de-a unsprezecea ediţie

Email Imprimare PDF
Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) anunţă lansarea celei de-a unsprezecea ediţii a «Premiului Henkel CEE pentru Artă», competiţie dedicată artiştilor din 23 de ţări din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artiştii sunt invitaţi să îşi înscrie în concurs lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie. Premiul este acordat în colaborare cu asociaţia KulturKontakt Austria şi cu Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig, Viena (MUMOK).

Câştigătorul va primi nu numai un premiu în valoare de 7.000 de euro, ci şi o expoziţie în ţara sa natală şi o prezentare individuală la MUMOK, în Viena. Valoarea totală a premiului oferit în 2012 se va ridica astfel la 35.000 de euro. Totodată, Henkel CEE acordă şi la această ediţie două premii adiţionale, fiecare în valoare de 2.000 Euro: Premiul pentru Tineri Artişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, acordat în cadrul Programului Artists-in-Residence, sub forma unei burse de asociaţia culturală KulturKontakt Austria şi Premiul pentru Tineri Artişti Austrieci.

Ca şi în anii trecuţi, nu există o temă prestabilită pentru competiţie, fiind recompensate operele excepţionale şi inovatoare din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie. Un juriu internaţional format din curatori si experţi renumiţi se va întâlni în vară pentru a alege cei 5 artişti finalişti în cursa pentru marele premiu. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală ce se va desfăşura la Viena în octombrie 2012.

Mulţi dintre finaliştii sau câştigătorii Premiului Henkel pentru Artă au fost invitaţi la expoziţii internaţionale şi s-au bucurat de succes la nivel mondial.  Printre aceştia se numără Dan Perjovschi (2002), Miha Strukelj (2008) şi Mladen Miljanovic (2009).

Premiul Henkel CEE pentru Artă în România – ediţia 2012

Artiştii români sunt aşteptaţi şi ei să se înscrie în competiţie. Şi în 2012, în cazul în care există mai mult de cinci înscrieri în România, se va organiza o preselecţie locală în luna iunie, jurizată de personalităţi importante ale mediului artistic local. Şi anul acesta, juriul va alege 1 singur artist ale cărui lucrări vor intra în procesul de selecţie de la Viena. Câştigătorul local va primi şi un premiu în valoare de 1,000 Euro, din partea companiei Henkel România. În 2011, artista Cristina David, selecţionată de juriul din România a fost nominalizată printre cei cinci artişti care au ajuns în finală şi a participat la ceremonia de gală de la Viena.

Condiţii de înscriere în concurs - 2012:

Pentru înscrierea la această ediţie a “Premiului Henkel CEE pentru Artă” sunt necesare următoarele documente:
- Curriculum Vitae şi o descriere a activităţii artistice (în limba engleză sau germană);
- Limită de vârstă: 40 de ani (artistul să nu fi împlinit încă vârsta de 40 de ani la momentul ceremoniei de premiere, care va avea loc în Austria în octombrie 2012)
- Număr lucrări care pot fi înscrise: 3-5 reproduceri. Nu se acceptă lucrări în original!
• Pentru lucrările de artă din secţiunile pictură, desen, fotografie: reproduceri sub formă de fotografii, dosare şi/sau cataloage (Format: max A3). Nu se acceptă diapozitive, CD-uri sau DVD-uri!
• Pentru lucrările de artă din secţiunile video şi instalaţie, lucrările vor fi trimise pe DVD-uri! (Durata maximă a materialelor de prezentare nu trebuie să depăşească 10 minute)
- Lucrările nu trebuie să fie anterioare anului 2009.

Data limită pentru trimiterea lucrărilor este 25 mai (data poştei), expediate la adresa :

GMP PR
Attn: Roxana Poede
Pentru Premiul Henkel CEE pentru Artă
Str. Teodor Ştefănescu nr. 4, sector 3, Bucureşti


Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de un juriu local în luna iunie. Cea mai bună lucrare va fi trimisă de către Henkel România la Viena, unde un juriu internaţional va alege cei cinci finalişti şi marele câştigător. Artiştii nominalizaţi pentru finală vor fi anunţaţi şi informaţi de Henkel CEE în legătură cu invitaţia la Gala Henkel Art.Award 2012.

Alte precizări importante :
• După sesiunea de jurizare, lucrările înscrise vor fi returnate artiştilor.
• Nu se percepe taxă de participare la concurs.
• Compania Henkel nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventuala deteriorare sau pierdere a lucrărilor de artă.
• Artiştii nu vor fi remuneraţi pentru participarea în competiţie.

Artiştii români sunt rugaţi să trimită lucrările lor (care să respecte condiţiile de mai sus) până cel târziu 25 mai 2012 (data poştei)!

Pentru mai multe informaţii despre competiţie si ediţiile anterioare, puteţi accesa www.henkel.ro/ Art Award (http://www.henkel.ro/despre-henkel/henkel-art-award-1568.htm) sau pagina de Facebook Henkel Art Award.
Banner