CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Rompetrol sprijină cu 10.000 USD dotarea echipajelor ISU- SMURD Bihor

Rompetrol sprijină cu 10.000 USD dotarea echipajelor ISU- SMURD Bihor

Email Imprimare PDF
Grupul Rompetrol, prin programul de responsabilitate socială – Împreună pentru fiecare, a susţinut cu 10.000 USD dotarea echipajelor ISU/SMURD Bihor cu un sistem informatic de asistare decizională unic în România, ce va fi folosit în timpul misiunilor de urgenţă.

„Acest proiect vine ca o reconfirmare a angajamentului nostru faţă de susţinerea unui domeniu vital cum este sănătatea. Prin acest demers, dar si şi prin parteneriatul anual cu SMURD de donaţie de carburant Jet A1 pentru operarea elicopterelor ce intervin în situaţii de urgenţă, ne dorim să contribuim la facilitarea acţiunilor medicale şi salvarea de vieţi omeneşti” declară Alexey Golovin, Director Comunicare şi Marketing al Grupului Rompetrol.


Proiectul propus de Asociaţia Sartiss şi derulat în perioada 30 August – 10 Decembrie 2011 a avut ca obiectiv dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizionala (Crash Recovery System) format dintr-un program care conţine toate modelele şi structurile vehicolelor existente în uzul civil (20.000 de modele) şi calculatoare portabile. Acest soft va permite identificarea rapidă de către echipa de descarcerare a acelor elemente de structură care pot pune în pericol viaţa victimelor sau a salvatorilor, înlaturarea lor şi extragerea persoanelor blocate în caroseria avariată, facilitând totodată intervenţia rapidă a echipei medicale.

În derularea proiectului au fost implicaţi 10 voluntari care au desfăsurat 11 sesiuni de instruire în utilizarea sistemelor informatice mobile pentru 132 de persoane, membri ai echipajelor de descarcerare, ai echipelor de prim ajutor şi personalului din dispeceratul ISU Bihor. De asemenea, beneficiile acestui program au fost prezentate în cadrul Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale.

“În condiţiile în care evoluţia tehnologică din industria constructoare de autovehicule introduce noi şi noi elemente de siguranţă pentru protecţia pasagerilor, sarcina echipelor de descarcerare devine dificilă pentru că aceste elemente se transformă în adevarate capcane tehnologice, nu o dată mortale, după ce vehiculul a fost implicat într-o coliziune. Sistemul de asistare decizională permite evitarea acestor capcane tehnologice şi creşterea siguranţei intervenţiilor, scăderea duratei procedurii de descarcerare şi bineînţeles, reducerea mortalităţii”,  declară dr. Hadrian Borcea, preşedinte SARTISS şi coordonator SMURD Bihor.

Cele 10 echipajele de descarcerare din cadrul SMURD Bihor deservesc unele din cele mai aglomerate rute de tranzit şi turistice din România care străbat judeţul Bihor: DN1, DN 79, DN76, înregistrând în 2011 aproximativ 5500 de intervenţii de prim ajutor (peste 250 de descarcerare). Acest serviciu face parte din structurile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”.


Despre “Împreună pentru fiecare”:
Programul de responsabilitate socială început în 2009 este destinat dezvoltării şi implicării comunităţilor locale prin  iniţierea, susţinerea şi derularea de proiecte din domeniul sănătăţii şi al protecţiei mediului. De la debutul “Împreună pentru fiecare”, Grupul Rompetrol a sprijinit comunităţile locale din toate judeţele ţării pentru realizarea a 55 de proiecte care au ajutat la îmbunătăţirea vieţii oamenilor.

Despre Asociaţia SARTISS:
Asociatia SARTISS, fondată în 2006 de către reprezentanţi ai principalelor servicii de urgenţă din judeţul Bihor, şi-a definit ca obiectiv principal susţinerea activităţii serviciilor de urgenţă. ISU Bihor, SMURD Bihor şi Serviciul Public Salvamont –Salvaspeo Bihor au fost până în prezent principalii beneficiari ai proiectelor Asociaţiei (cel mai important – realizarea Centrului pentru Instruirea şi Dezvoltarea Abilităţilor pentru Salvatori, print-un program PHARE).
Banner