CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Atelierul de pânză - 23.000 de sacoşe din pânză naturală realizate de persoane aflate în dificultate

Atelierul de pânză - 23.000 de sacoşe din pânză naturală realizate de persoane aflate în dificultate

Email Imprimare PDF

La 2 ani de la iniţierea proiectului Sacoşa de pânză, ViitorPlus- asociaţia pentru dezvoltare durabilă a extins proiectul sub denumirea “Atelierul de pânză”, continuând să dezvolte activităţi bazate pe principiile economiei sociale.

Atelierul de pânză este un puzzle de valori care se îmbină. Piesele lui: valorile economică, socială şi de mediu se potrivesc pentru a da ceva unitar. Dacă până acum într-o activitate economică aceste piese nu se îmbinau bine şi trebuiau forţate: ba mai tăiai colţul unei piese de mediu, ba înjumătăţeai  una socială, acum avem un model în care toate acestea se potrivesc.

Îmbinand aceste valori, s-a reuşit realizarea pe perioada 2009-2011 a 23.000 de sacoşe din pânză naturală în atelierul social şi cu ajutorul doamnelor de la domiciliu. Sacoşa de pânză este cel mai cunoscut produs Atelierul de pânză şi este concepută ca o alternativă ecologică la pungile de plastic. De aceea ţesătura folosită este bumbacul netratat, nevopsit şi neînălbit, iar eticheta este din hârtie reciclată. Pentru că obiectele din pânză sunt utile, trainice şi multifuncţionale, sacoşei de pânză i s-au alăturat şi alte produse: ghiozdane, şorţuri de bucătărie, veste, huse de telefon, semne de carte. Tot cu gândul la mediu, se încearcă în atelier, sub forma unui experiment, o nouă metoda de imprimare, mai simplă: linogravura.

Programul din atelier începe cu sosirea celor 3 angajate, persoane aflate în dificultate, care beneficiază  de un program de reinserţie socială. Adăptându-se muncii din atelier, ele capătă experienţă, învaţă să respecte un orar, o normă, relaţia cu un angajator şi deprind abilităţi pentru a se integra pe piaţa muncii. 10 persoane cu probleme sociale au fost angajate în cadrul atelierului social şi au contribuit la bunul mers al proiectului. Alături de ele, 3 doamne cu dizabilităţi fizice, lucrează la domiciliu .

Pentru viitor, proiectul îşi propune să continue aplicarea principiilor economiei sociale în activităţile sale şi să devină un atelier comun, similar altora unde sunt respectate valorile sociale şi de mediu.


ViitorPlus - asociaţia pentru dezvoltare durabilă este o organizaţie nonprofit care de 5 ani derulează proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajere ce utilizează energia  soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale  şi de mediu în diferite zone ale ţării precum Bucureţti, Constanţa,  Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman.

Mai multe informaţii despre proiectul Atelierul de Pânză pot fi aflate accesând www.atelieruldepanza.ro şi www.viitorplus.ro/sacosadepanza

Banner