CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Harta Serviciilor Alcohelp, un nou instrument ce vine în ajutorul persoanelor cu consum problematic de alcool

Harta Serviciilor Alcohelp, un nou instrument ce vine în ajutorul persoanelor cu consum problematic de alcool

Email Imprimare PDF

ALIAT – una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din România care oferă servicii medicale, sociale şi psihologice în domeniul adicţiilor – lansează, cu sprijinul financiar al Heineken România, „Harta naţională a serviciilor de sănătate”, un instrument ce vine în ajutorul persoanelor cu un consum problematic de alcool.

Harta naţională a serviciilor de sănătate” poate fi accesată prin intermediul  platformei  e-health, www.alcohelp.ro, dedicată prevenirii şi tratamentului consumului problematic de alcool. Printr-un simplu click, vizitatorii site-ului www.alcohelp.ro pot afla ce servicii publice sau private în domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool sunt disponibile în judeţul lor. Strângerea informaţiilor – ale căror surse au fost Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene  - a durat aproape 3 luni. „Harta naţională a serviciilor de sănătate” va fi menţinută şi  actualizată constant de către specialiştii ALIAT, pe măsură ce vor aparea noi servicii de tratament la nivelul fiecărui judeţ. Serviciile de sănătate publice sau private care doresc să apară în cadrul acestei hărţi pot trimite solicitări către specialiştii ALIAT, aceştia urmând să le introducă profilul şi datele de contact pentru a fi vizualizate.

Platforma www.alcohelp.ro, pe care se găseşte instrumentul „Harta naţională a serviciilor”, se adresează atât persoanelor cu un consum problematic de alcool cât şi familiei, rudelor şi prietenilor acestora.

Eficienţa platformei, ce garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care o accesează, este demonstrată de cele peste 38.000 de persoane care au accesat-o din momentul lansării până în prezent şi de cele peste 1350 de persoane care parcurg şedinţele online ale programului Alcohelp sau de cei 1250 de participanţi la discuţiile pe forum.

„Platforma de consiliere şi tratament www.alcohelp.ro a fost lansată ca răspuns la o nevoie reală a persoanelor cu un consum problematic de alcool. Această nevoie a fost identificată de specialiştii noştri în sănătate mintală, în condiţiile în care sistemul public de tratament era şi este în continuare subdimensionat comparativ cu cererea. Anul acesta ne-am propus să oferim persoanelor cu un consum problematic de alcool şi rudelor şi prietenilor acestora mai multe instrumente care să le răspundă nevoilor. Astfel, pe lângă continuarea Caravanei Alcohelp în 24 de localităţi din mediul urban şi rural, am lansat Harta naţională a serviciilor de sănătate, primul instrument din România care permite utilizatorilor platformei www.alcohelp.ro să afle ce servicii publice sau private în domeniul tratamentului consumului problematic de alcool sunt disponibile în judeţul lor. Astfel, persoanele cu un consum problematic de alcool pot afla foarte uşor care sunt instituţiile medicale la care pot apela pentru a primi tratament şi consiliere pentru consumul problematic de alcool”, explică Dr. Eugen Hriscu, Directorul Știinţific al ALIAT, Medic Specialist Psihiatru, formator în domeniul dependenţei de substanţe.

Harta serviciilor completează programul Alcohelp (www.alcohelp.ro) creat şi dezvoltat de specialiştii ALIAT cu sprijinul financiar al Heineken România. www.alcohelp.ro este un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie, orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.

Pornind în 2009 ca primul centru românesc on-line de consiliere şi intervenţie pentru persoanele cu consum problematic de alcool, programul Alcohelp a coborât apoi în mijlocul comunităţilor, prin Caravana Alcohelp. După ce, în 2010, a parcurs 11 oraşe din ţară, Caravana şi-a extins traseul. În 2011, specialişti în adicţii şi voluntari reprezentând ALIAT şi alte 4 organizaţii non-guvernamentale din ţară au ajuns în 24 de localităţi din mediul urban şi rural din judeţele Buzău, Iaşi, Botoşani, Suceava şi Cluj. În fiecare localitate, voluntarii au instalat corturi pentru punctele de întâlnire, au împărţit materiale informative despre consumul abuziv şi dependenţa de alcool, despre platforma www.alcohelp.ro şi au pus la dispoziţia vizitatorilor un chestionar prin care aceştia îşi puteau determina gradul de periculozitate al consumului de alcool şi au oferit consiliere celor interesaţi. Prin astfel de acţiuni în mijlocul comunităţii, ALIAT şi specialiştii săi în sănătate mintală şi-au propus să îi abordeze direct pe cei care ar putea avea nevoie de ajutor specializat, făcând astfel posibil accesul potenţialilor beneficiari ai programului la informaţii relevante despre consumul problematic de alcool şi la ajutorul oferit de platforma on-line www.alcohelp.ro.

„Întotdeauna am crezut în parteneriatul cu ALIAT şi in puterea lui de a dezvolta programe care să răspundă nevoii persoanelor cu un consum problematic de alcool şi rudelor şi prietenilor acestora. În 3 ani de colaborare am dezvoltat diverse programe dedicate persoanelor cu un consum problematic de alcool, atât în mediul on-line cât şi off-line. Acum, am lansat «Harta naţională a serviciilor de sănătate», un instrument util, care poate funcţiona ca o poartă de acces către serviciile medicale de stat sau private, dedicate tratamentului consumului problematic de alcool. În viitor, ne vom menţine angajamentul de a promova un consum responsabil şi vom continua parteneriatul cu ALIAT, ca parte din platforma noastră de sustenabilitate, «Brewing a Better Future»”, declară Jan Derck van Karnebeek, Managing Director Heineken România.

Parteneriatul dintre ALIAT şi Heineken România face parte din agenda de sustenabilitate a companiei, „Brewing a Better Future” şi îşi propune ca prin programele derulate să vină în întâmpinarea persoanelor cu un consum problematic de alcool, a rudelor şi prietenilor acestora şi să ofere soluţii concrete pentru nevoile acestora. Prin agenda de Sustenabilitate „Brewing a Better Future”, Heineken România dezvoltă programe şi actiuni pe termen lung, pentru fiecare dintre ariile sale de activitate, cu scopul de a avea o contribuţie pozitivă asupra societăţii, mediului şi comunităţilor în care compania îşi desfăşoară activitatea.


Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT - www.alcocentru.ro, www.aliatong.ro) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală (psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, asistenti medicali), fondată în 1993, care desfaşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de alcool si droguri. În august 2011, ALIAT a inaugurat primele 2 centre de tratament gratuit şi de reintegrare socială, destinate persoanelor cu un consum problematic de alcool şi familiilor acestora la Bucureşti, respectiv Târgovişte. Aceste centre oferă în prezent, absolut gratuit, servicii sociale şi de tratament complexe pentru abuzul şi dependenţa de alcool.

Heineken este cel mai mare producător de bere din Europa şi ocupă locul 3 în lume în ceea ce priveşte volumele. Heineken România face parte din Grupul Heineken şi deţine cel mai diversificat portofoliu de mărci care acoperă toate segmentele pieţei de bere din România: Heineken, Silva, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Amstel (import), Birra Moretti (import), Krusovice (import), Foster’s (import), Strongbow (import), Sol (import), Desperados (import), Gösser, Schlossgold, Gambrinus, Harghita and Haţegana. Heineken România are patru fabrici în: Miercurea Ciuc, Constanţa, Craiova, Târgu Mureş şi 1.100 angajaţi.

Banner