09 martie 2024

Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Rompetrol şi asociaţia ViitorPlus sprijină SOS Satul Copiilor București

Rompetrol şi asociaţia ViitorPlus sprijină SOS Satul Copiilor București

Grupul Rompetrol prin programul de responsabilite socială “Împreună pentru fiecare” a susţinut dotarea SOS Satul Copiilor Bucureşti cu 5 colectoare solare și instalaţia de preluare a apei încălzite prin colectoare pentru ca aceasta să poată fi utilizată. Valoarea sprijinului oferit de companie a fost de aproximativ 50.000 RON.

“Grupul Rompetrol îşi afirmă calitatea de cetăţean corporativ responsabil prin programul “Împreună pentru fiecare”. Sprijinim dezvoltarea durabilă şi ne direcţionăm energia pe proiecte de protecţia mediului, sănătate, educaţie&cultură şi iniţiativă antreprenorială. Acest proiect trebuie să le dea copiilor mai multe motive de a fi încrezători şi fericiţi.” a declarat Oana Nastase, Communication & Corporate Affairs Director, The Rompetrol Group.

Cele 5 colectoare construite cu ajutorul Rompetrol, dar şi alte 3 colectoare construite de ViitorPlus în cadrul proiectului său “Regenesys”, vor facilita încălzirea apei menajere folosită în grădiniţa din SOS Satul Copiilor Bucureşti şi într-una din casele familiale ale satului. Beneficiarii acestui proiect vor fi cei peste 70 de copii înscrişi la grădiniţă şi 8 locatari ai casei familiale. Cele 5 colectoarele au fost construite în cadrul unor ateliere educaţionale, cu ajutorul a 30 de participanţi, voluntari ViitorPlus, angajaţi Rompetrol și localnici din Eforie Sud. Pe lângă componenta practică de construcţie a colectoarelor solare, proiectul a inclus şi sesiuni educaţionale despre energie regenerabilă pentru aproape 250 de copii din tabăra din Eforie Sud şi din cadrul SOS Satul Copiilor Bucureşti. Proiectul s-a desfăşurat în perioada august 2010 – martie 2011.

Estimăm că un colector solar plan, de tipul celui construit prin proiectul ViitorPlus, va realiza o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de aproximativ 700 kg/an, respectiv 1,91 kg/zi în medie. Pe perioada unui an, estimăm că se va realiza o reducere de 1,6 t de dioxid de carbon prin utilizarea sistemelor solare instalate. Colectoarele solare manufacturate de voluntarii ViitorPlus au durată medie de funcţionare de 10 ani. Astfel, pe durata proiectului, estimăm că se va realiza o reducere de 16 t de dioxid de carbon prin utilizarea celor 2 sisteme solare instalate la SOS Satul Copiilor Bucureşti.

“Fiecare dintre noi este conştient de schimbările climatice care se fac simţite în prezent, acestea fiind mai evidente în ultimii 20 de ani. Este necesară trecerea cât mai rapidă la surse de energie curată, regenerabilă, iar noi am început prin predarea metodei de construire a colectoarelor solare şi prin amplasarea lor în cadrul unor instituţii sociale.”,  a declarat Gabriela Iordan, Coordonatorul proiectelor  “Soarele răsare şi pentru copii!” şi “Regenesys”.

“Suntem foarte încântaţi că cei de la ViitorPlus ne-au propus să fim parteneri și beneficiari ai proiectului “Soarele răsare şi pentru copii!”. În primul rând pentru că SOS Satele Copiilor România pune mare accent pe educaţia copiilor şi aceştia trebuie să înveţe de mici şi cum să protejeze mediul înconjurător. În al doilea rând pentru că acest sistem nepoluant de încălzire a apei menajere, alimentat de energie regenerabilă solară ne va ajuta la eficientizarea costurilor administrative atât pentru Gradiniţa SOS, cât şi pentru casa familială unde s-a instalat acest sistem, oferindu-ne posibilitatea să-i investim în alte activităţi pentru copii. Mulţumim ViitorPlus şi Rompetrol pentru această iniţiativă. Astăzi, aici, cu ajutorul vostru, “Soarele răsare şi pentru copii!” “, a declarat Mirela Lavric, Director Naţional al Asociaţiei SOS Satele Copiilor România.

„Soarele răsare şi pentru copii!” este unul din cele 7 proiecte de protecţia mediului declarate câştigătoare în 2010 în cadrul programului “Împreună pentru fiecare”.

Programul “Regenesys” este un proiect ViitorPlus, creat sub forma unui teambuilding pentru construcţia de colectoare solare, pentru angajaţii unor companii. Datorită acestui proiect, există deja încă 5 colectoare solare, iar pe măsură ce alte organizaţii vor oferi finanţări pentru colectoare şi instalaţiile aferente, acestea vor fi donate pentru încălzirea apei altor clădiri cu destinaţii sociale, cum ar fi: cămine de bătrâni şi copii, şcoli, tabere pentru copii etc.

ViitorPlus este o organizaţie nonprofit care derulează de cinci ani proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încălzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite zone ale ţării precum Bucureşti, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman.

Cele mai cunoscute proiecte ale sale sunt: “Adoptă un copac!”, “Recicleta”, “Sacoşa de pânză”, “Harta Reciclării”, “Reciclează pentru copaci!”, “ecOprovocarea”, “Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta!” și “Valea Doftanei-ECOmunitatea ta!”

Grupul Rompetrol este o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în Franţa, România, Spania şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale Grupului sunt în domeniile rafinare şi marketing/vânzare de produse petroliere, dar şi în operaţiuni adiţionale - explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.

Cu operaţiuni în 12 ţări, Grupul intenţionează să devină unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa şi să obţină o poziţie consolidată în bazinul Mării Negre şi al Mării Mediterane, pentru asigurarea unui flux constant de materie primă şi produse la standarde europene, în acord cu nevoile consumatorilor.

Organizaţia SOS Satele Copiilor România este membră a SOS Kinderdorf International, una dintre cele mai mari organizaţii non-profit din lume. Înfiinţată în anul 1949 de către medicul Hermann Gmeiner, acţionează în 132 de ţări, oferind 1.800 de programe şi servicii unui număr de peste 1 milion de beneficiari.

SOS Satele Copiilor România ocroteşte şi sprijină astăzi, la 20 de ani de la înfiinţare, peste 1.000 de copii care au pierdut sau riscă să piardă îngrijirea familiilor biologice.