CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa "Scoala lui Andrei" 2011 si-a ales castigatorii: 11 echipe premiate pentru a schimba in bine comunitatile din Romania

"Scoala lui Andrei" 2011 si-a ales castigatorii: 11 echipe premiate pentru a schimba in bine comunitatile din Romania

Email Imprimare PDF
11 idei care pot schimba in bine viata a 11 comunitati din Romania vor primi finantari de cate 5000 de euro si consultanta din partea Petrom pentru a putea deveni realitate.

Concursul national de proiecte pe teme eco-civice „Scoala lui Andrei” si-a desemnat castigatorii pentru al treilea an consecutiv. Dupa aproximativ o luna si jumatate in care elevi si profesori de scoala generala din intreaga tara au lansat in competitie idei care le pot transforma comunitatile intr-un loc mai bun, cele 11 echipe castigatoare se pot apuca de treaba.  

Primul proiect clasat propune infiintarea unui muzeu etnografic dedicat bunicului scriitorului Ion Creanga („Pipirigul lui David Creanga”). Initiativa a acumulat cel mai mare punctaj al juriului si un total de 16 679 de voturi din partea sustinatorilor. Urmatoarele doua locuri din clasament sunt ocupate de propuneri pentru educatia extracurriculara a copiilor („Jurnalist pentru o zi si apoi pentru o viata”) si pentru activitati adresate copiilor din categorii defavorizate („Alaturi de tine pentru o lume mai buna”).

Printre celelalte idei castigatoare se numara si cele centrate pe protectia mediului si dezvoltarea potentialul turistic al zonei, amenajarea spatiilor verzi, sau sprijinirea copiilor cu nevoi speciale.  

Pentru a vedea lista proiectelor castigatoare din Scoala lui Andrei, puteti accesa http://scoala.taraluiandrei.ro/stiri/

Pe langa finantarea primita, scolile din care fac parte echipele desemnate castigatoare vor fi echipate cu cate un sistem de videoproiectie, iar fiecare profesor coordonator al acestor echipe va primi un laptop. 400 de membri ai primelor echipe clasate vor participa in tabara din Tara lui Andrei, in perioada 24 iulie – 27 august, la Cheia, judetul Prahova.

In afara celor 11 echipe care vor primi finantare s-au acordat si 2 premii speciale: Premiul pentru Cea Mai Populara Echipa care a fost castigat de realizatorii proiectului “De-click” (Mures) si premiul pentru Cea mai Constiincioasa Echipa, care a mers catre EcoTeam pentru proiectul “Priveste natura prin ochii sufletului nostru” (Constanta). Ambele castigatoare sunt recompensate cu locuri in tabara din Tara lui Andrei.

Fiecare aplicatie intrata in concurs a identificat o problema reala din categoriile Mediu, Educatie & Cultura si Implicare in Comunitate si a propus un proiect – solutie. In total, 362 de proiecte au intrat in catalogul „Scolii lui Andrei”, alaturi de 919 profesori si 9554 de elevi. Pe toata durata editiei de anul acesta, aproape 300 de mii de sustinatori si-au exprimat votul pentru initiativele preferate, participand astfel la obtinerea notei finale acordate fiecarei echipe.

Categoria Educatie si Cultura a „Scolii lui Andrei” a reunit 197 de proiecte, 98 de aplicatii au fost incadrate la categoria Implicare in comunitate, in timp ce 67 de idei s-au inscris in domeniul „Mediu”.

Anul acesta, orice vizitator al site-ului  www.taraluiandrei.ro, sectiunea Scoala si-a putut exprima votul, iar optiunile acestora au cantarit in proportie de 30 % in calculul rezultatului final. Pe de alta parte, 70 % din punctajul obtinut de fiecare echipa a provenit din evaluarile juriului.

Cei 20 de jurati au analizat propunerile dupa criterii ce vizau obiectivele descrise, impactul asupra comunitatii, originalitatea sau modalitatea de prezentare a ideii in materie de claritate si coerenta. Personalitati precum Subsecretarul de Stat Raed Arafat, realizatorii TV Gianina Corondan si Dani Otil, Mona Nicolici, europarlamentarul Daciana Sarbu, o serie de jurnalisti implicati in probleme eco-civice si activisti in organizatii dedicate voluntariatului au evaluat toate proiectele inscrise.

„Am fost placut surprinsa ca scoala romaneasca simte nevoia sa se intoarca spre traditie, spre cultura locala. Foarte multe propuneri pentru muzee etnografice, de promovare a culturii si a valorilor noastre, dar si idei excelente de antreprenoriat care m-au facut mai optimista in privinta viitorului acestei tari . Copiii nostri pot da o lectie oricarui lider din aceasta tara, iar dascalii lor merita tot respectul nostru pentru ca-i sprijina! Chiar daca au primit finantare doar 11 proiecte, vom incerca sa le sprijinim si pe celelalte sa devina realitate. Bravo lor!”- a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare, Petrom


Scoala lui Andrei scoate la lumina problemele comunitatilor din Romania

Competitia nationala Scoala lui Andrei a reunit proiecte pe teme de educatie si cultura, mediu si implicare sociala, din 39 de judete ale tarii. Astfel, problematicile semnalate de echipele participante, ofera un tablou relevant al principalelor nevoi pe care le au si le semnaleaza comunitatile din aceste zone.

Pe locul intai in clasamentul problematicilor este lipsa unui spatiu verde. Astfel, peste 30 % din totalul  proiectelor intrate in competitie au ca obiectiv crearea sau reamenajarea unui spatiu de petrecere a timpului liber sau dedicat activitatilor in aer liber, precum si protejarea anumitor zone verzi. Preocuparea pentru un spatiu verde se remarca preponderent in 15 judete.

Urmatoarea tema centrala a proiectelor Scolii lui Andrei este amenajarea si modernizarea scolii si reprezinta aproximativ 28 % din totalul aplicatiilor. Un sfert din aceste propuneri se refera la construirea sau reconditionarea terenului de sport, problema semnalata in special in zonele rurale.

Alte preocupari ale comunitatii, relevate de echipele participante la concurs provin din zona promovarii traditiilor culturale si folclorice (peste 11 %), dezvoltarea personala prin cursuri si ateliere  (7,62 %) sau se adreseaza categoriilor sociale defavorizate (5 %).

Celelalte tematici evidentiate de analiza proiectelor inscrise in Scoala lui Andrei privesc reciclarea sau diminuarea poluarii, cursuri sau ateliere de dezvoltare personala si sprijinirea categoriilor sociale defavorizate. Activitatile de plantare sau reimpadurire propuse cumuleaza putin peste 2 % din totalul proiectelor intrate in competitie.

„Scoala lui Andrei” face parte din platforma TaraluiAndrei.ro, un program de responsabilitate sociala Petrom care permite unui numar nelimitat de oameni sa interactioneze, sa comunice, sa se informeze si, mai ales, sa schimbe in mod concret lumea in care traiesc.

Banner