Banca Transilvania are sediul central în Cluj. Cum arată investiţiile sociale şi de mediu privite din Transilvania?
Indiferent de unde privim, putem remarca numărul mare de investiţii dedicate comunităţii, din partea unor companii sau organizaţii din ţară. Unele proiecte sunt de anvergură, implicând multe resurse sau au o arie extinsă de aplicare – şi atunci nu au cum să nu îţi atragă atenţia. Aflăm, desigur, despre aceste iniţiative din diverse medii de informare pentru că, din fericire, componenta de comunicare face parte tot mai mult din toate etapele acestor programe de implicare socială.
Banca Transilvania, tocmai pentru că este parte a comunităţii, s-a alăturat unor astfel de iniţiative sau, la rândul său, a fost cea care a demarat proiecte de CSR.
BT se numără printre cele mai generoase companii din ţară, conform Topului Donatorilor 2009. Cum aţi descrie relaţia dintre profitabilitate şi implicarea în activităţi de CSR?
Intr-adevăr, Banca Transilvania se află printre primele locuri în Topul Donatorilor 2009. Astfel de clasamente sunt un barometru binevenit pentru noi, dar nu reprezintă un obiectiv în sine, în acest domeniu.
Cred că activităţile de CSR influenţează pozitiv performanţa financiară a companiilor. Oamenii aleg mai uşor, mai repede să lucreze cu companii care demonstrează „că au suflet”, aşa cum este şi Banca Transilvania. CSR-ul trebuie să fie un instrument de business şi parte a strategiei generale a unei companii.
Pe de altă parte, într-un top realizat acum un an şi ceva şi publicat pe un site de profil din România era demonstrat faptul că, în cazul băncilor din România, cele mai profitabile dintre acestea investesc şi cel mai mult în proiecte de implicare socială. Iar acest lucru vorbeşte de la sine.
„Clujul Are Suflet” este unul dintre proiectele majore ale Băncii Transilvania, pentru care aţi primit şi marele premiu la secţiunea „Cel mai activ multiplicator de informaţie din mediul de afaceri în cadrul Galei Multiplicatorilor de Informaţie Europeană din Transilvania de Nord”. Prin ce anume se individualizează acest proiect?
Intr-adevăr, este un premiu care ne onorează. Clujul Are Suflet este cel mai important program de implicare socială a BT. Nu este o campanie care vine şi trece. Prin acestă fundaţie, dorim să ajutăm cât mai mulţi tineri defavorizaţi să aibă o viaţă mai bună, să se integreze, să continue şcoala, să îşi găsească un loc de muncă. Deja peste 800 de adolescenţi au beneficiat programele derulate la Centrul de zi “Clujul Are Suflet” şi implementate împreună cu partenerul nostru, Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie.
Care sunt criteriile în funcţie de care selectaţi ONG-urile partenere?
Este important pentru noi, ca bancă, să avem parteneri cu care să obşinem rezutatele aşteptate. Câteva dintre criteriile de care ţinem cont atunci când alegem ONG-urile partenere sunt următoarele: proiectele derulate, experienţa, obiectivele îndeplinite, angajamentul şi împărtăşirea valorilor Băncii Transilvania.
Doriţi să transmiteţi un mesaj colegilor de breaslă?
Gânduri bune!
Anca Rarău lucrează la Banca Transilvania încă de la terminarea facultăţii şi conduce, de cinci ani şi jumătate, Direcţia de Marketing şi Comunicare. Printre performantele profesionale, realizate împreună cu echipa sa, cele mai notabile sunt contribuţia la creşterea brand-awareness-ului BT în ultimii 5 ani, câştigarea a patru premii Effie de către campanii publicitare ale băncii şi a unui PR Gold Award, alături de reuşitele programelor de CSR în care s-a implicat direct.
Interviu realizat de Rebeca Pop, Noiembrie, 2010. Copyright CSR Romania