CSR Romania

03 octombrie 2023

Ultima ora:
Esti in sectiunea: Studii de caz Mediu Studiu de caz: I Love Velo ( I’Velo)

Studiu de caz: I Love Velo ( I’Velo)

Email Imprimare PDF

veloInitiatorii proiectului

Raiffeisen Bank este o banca universala de top care deserveste cu o gama completa de produse si servicii aproximativ 2 milioane clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si peste 6.800 corporatii mari si medii, printr-o retea teritoriala de 539 agentii.

Asociatia Green Revolution este prima organizatie nonguvernamentala care si-a stabilit ca prioritate promovarea ecologiei urbane. Domeniile acoperite pana acum au fost colectarea selectiva, transportul sustenabil, cladiri verzi, achizitii verzi, educatie. Asociatia Green Revolution a realizat, impreuna cu Primaria Capitalei, campania “Capitala Creste Verde” si a initiat doua proiecte de lege: Legea Picnicului si Legea Colectarii selective in institutiile publice (legea 132/2010 – a fost promulgata si este in prezent in vigoare). Proiectul de lege 132/2010 va educa direct peste 1.2 milioane de angajati din secotrul public.

Asociatia Green Revolution a organizat mai multe seminarii si conferinte, in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania: “Romania si schimbarile climatice”, “Romania pe drumul spre Copenhaga” si “Romania intre Copenhaga si Cancun”. Un alt proiect implementat de Asociatia Green Revolution este Green Business Index – topul companiilor verzi din Romania, un proiect realizat in premiera in Romania si desfasurat sub patronajul Ministerului Mediului si Padurilor. In 2010 au fost continuate si proiectele demarate in anii precedenti: proiectul “La Pedale” –in parteneriat cu Primaria Sectorului 1, “Bicicleta Rosie” –in parteneriat cu Coca-Cola Romania, campanii desfasurate in parteneriat cu grupul Realitatea-Catavencu in cadrul proiectului Cod Verde.

Problema specifica abordata / Oportunitatea campaniei

Cresterea numarului de masini, lipsa unei infrastructuri rutiere moderne si ineficienta sistemului de transport public au dus la intensificarea folosirii autoturismelor si a gradului de poluare in marile aglomerari urbane romanesti. Bicicleta reprezinta, pentru multe capitale europene, o solutie care si-a dovedit eficienta in combaterea acestor probleme. In Bucuresti traficul pe bicicleta era la inceputul lui 2010 apoape inexistent, fie ca trafic de agrement, fie ca mijloc alternativ de transport.

Cercetarea


Conform ANPM1, Bucurestiul are o densitate de 8117 locuitori/km2 , fata de densitatea medie pe tara de 90,3 locuitori/km2,. In mai 2009 in Bucuresti erau inmatriculate 1.250.000 autovehicule, la o populatie de 1.931.838 locuitori. Principalele consecinte ale traficului intens sunt poluare fonica si poluare atmosferica.

Nivelul de zgomot acceptabil este de sub 55dB2, in timp ce zgomotul in Bucuresti in 2008 a inregistrat cote de 89,9 dB3. In capitala aproximativ 200.000 de persoane sunt expuse zilnic la zgomot excesiv, pe 121 de strazi, din cauza masinilor.

Privind poluarea atmosferica, in fiecare lună în Bucuresti se produc 273 tone de praf si 125 tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Potrivit APMB4 Bucurestiul ocupa primul loc in topul celor mai poluate orase din UE.

La finalul lui 2009 nu existau statistici cu privire la utilizarea metodelor alternative de transport, iar traficul velo era aproape inexistent. In Bucuresti exista mai putin de 50 de km de piste de bicilete. Exista un proiect velo functional din 2008, care punea la dispozitie 100 de biciclete.

Am estimat: fezabilitatea unui proiect gratuit, costuri de productie si administrare, riscuri de furt si vandalism.

Un factor important in decizia finala l-a constituit experienta capatata de Asociatia Green Revolution in implementarea proiectului “La Pedale”, realizat in 2009 de Asociatia Green Revolution in parteneriat cu Primaria Sectorului 1. In intervalul 26 august – 1 nov 2009, proiectul a inregistrat 26.000 de utilizatori, respectiv 52.000 de ore de trafic velo, la un numar de 150 biciclete.

Planificarea
“I Love Velo” este primul program national de bike-sharing gratuit realizat in Romania. Scopul programului I’Velo: incurajarea folosirii bicicletei ca mijloc de transport alternativ in zonele urbane.

Obiective generale:

- schimbare mentalitatii fata de bicicleta;
- cresterea nivelului traficului pe bicicleta;
- incurajarea si sprijinirea autoritatilor locale in vederea elaborarii politicilor publice dar si a proiectelor de investitii in domeniul transportului urban pe bicicleta;
- atragerea sprijinului Guvernului in realizarea de proiecte si de strategii nationale in domeniul transportului sustenabil.

Obiective pentru 2010:
- 100.000 de utilizatori
- atragerea sprijinului unui numar de minim 3 autoritati locale
- atragerea sprijinului Guvernului

Publicul tinta a fost populatia din mediul urban si autoritatile locale si centrale. Mesajul pe care am dorit sa il transmitem catre public a fost ca bicicleta este un mijloc de agrement dar si de transport si ca le oferim sansa de a se reacomoda cu transportul pe doua roti. Mesajul pe care am dorit sa il transmitem catre autoritati a fost ca apetitul pentru bicicleta este enorm. Tot ce ne trebuie este infrastructura (biciclete, piste, legislatie rutiera).

Concept

Pentru ca tema proiectului avea un temei social atat de puternic, cu o miza emotionala in zona de mediu dar si de agrement, am gandit campania de promovare ca avand accentul principal pe diseminarea non-formala a mesajului - word of mouth si positive buzz. In acest scop am inclinat balanta catre investitii in infrastructura proiectului (biciclete, standuri, personal), astfel incat sa generam un impact vizual si emotional puternic la utilizator. De asemenea am pus bicicletele la dispozitia cetatenilor in cadrul unor evenimente conexe: Noaptea Galeriilor, Noaptea Muzeelor, Festivalul ArtMania Sibiu, Ziua Mobilitatii, Business Summer School.

Mediatizarea formala a proiectului a fost realizata printr-un eveniment de lansare, comunicate de presa, up date-uri pe social media dar si aparitii TV si radio.

Implementarea

Managementul proiectului a pus accentul pe: numar mare de utilizatori, calitatea serviciilor, adaptare la cerintele utilizatorilor (orar, numar de biciclete), educarea personalului.

1. Proiectul I’Velo a fost lansat pe 9 mai 2010. La evenimentul de lansare a participat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, Seful Reprezentantei Comsiei Europene la Bucuresti, Nicolae Idu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, presedinta Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser. Proiectul a demarat in Bucuresti cu 450 de biciclete si 3 centre de inchiriere (2 in Parcul Herastrau, 1 in Tineretului).

2. Pe 3 iunie 2009, Comisarul European pentru Schimbari Climatice, Connie Hedegaard, si ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, au transmis un mesaj de sustinere a proiectului I’Velo: extinderea proiectului I’Velo la nivel national sub patronajul Ministerului Mediului si Padurilor.

3. In urma rezultatelor pe 2 luni Raiffeisen Bank a decis sa finanteze extinderea proiectului in: Cluj, Targu Mures, Iasi si Constanta.

4. Tot in urma acestor rezultate s-a semnat un acord cu Ministerul Mediului si Raiffeisen Bank, prin care cele 3 parti se angajeaza sa promoveze extinderea nationala a proiectului.

5. Biciclete I’Velo sunt disponibile pentru inchiriere si in 4 terase si restaurante bucurestene.

Evaluarea

- Beneficiu financiar direct catre comunitate5: 460.000. eur (90% din costul total al proiectului).
- Numar utilizatori:
•    9 august 2010 I’Velo a inregistrat 100.000 de utilizatori.
•    9 septembrie 2010 – la 4 luni de la lansare - numarul utilizatorilor a depasit 170.000. Noua tinta estimata pentru sfarsitul acestui sezon este de 200.000 de utilizatori.
- Numar de ore de trafic pe bicicleta: 340.000.6
- Numar centre: 4 in Bucuresti si 4 in tara
- Numar biciclete: 1100
- Parteneriate cu autoritatile: parteneriate cu 5 administratii locale si cu Ministerul Mediului
- Media: I’Velo s-a bucurat de atentia mass media pe toate canalele de comunicare: TV, radio, presa centrala si locala, online si retele de socializare.
I’Velo a beneficiat de acoperire media pe tot teritoriul Romaniei precum si in presa internationala (Germania, Austria, SUA etc), prin articole si reportaje TV.
•    nr. mentiuni presa scrisa centrala: 36
•    nr. mentiuni presa scrisa locala: 60
•    nr. mentiuni on-line: 92
•    nr. mentiuni radio/tv: 23
- Rata incidentelor (furt, vandalism, altele): sub 1/1000.
- Evenimente: organizarea de evenimente punctuale in cadrul proiectului (lansari, Ziua Internationala a Mediului, Ziua Copilului, festivale de muzica, Noaptea Muzeelor etc). In cadrul evenimentelor, proiectul s-a bucurat de prezenta unor personalitati de prim rang precum:
•    Comisarul European pentru Schimbari Climatice, Connie Hedegaard
•    Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely
•    Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Niculae Idu
•    Primari: Primarul General al Capitalei, Sorin Oprecu, Primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nichita
•    Viceprimarul Municipiului Targu Mures, Claudiu Maior, Viceprimarul Municipiului Cluj, Napoca Laszlo Attila

Creativitatea

Proiectul I’Velo a combinat doua concepte inovatoare pentru publicul local: transport alternativ & gratuit. Ineditul a constat in simplitate si in spiritul ludic al proiectului. Am transformat o activitate de cosmar (transportul intr-o metropola) intr-una placuta, sanatoasa si distractiva.
Proiectul a fost distins cu SilverAward for Excellence la Romanian PR Award 2010/ Categoria: Responsabilitate Socială şi Dialog cu Grupurile Cointeresate
Banner