CSR Romania

06 decembrie 2023

Ultima ora:
Esti in sectiunea: Studii de caz Comunitate Studiu de caz GSK Romania: De Orange Day, am pus zambete pe harta tarii

Studiu de caz GSK Romania: De Orange Day, am pus zambete pe harta tarii

Email Imprimare PDF

gsk_studiucazIn Romania, ca peste tot pe glob, GlaxoSmithKline (GSK) - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume -  este partener constant al comunitatilor locale care au nevoie de ajutor. Mai mult decat atat, peste tot in lume, si inclusiv in Romania, GSK isi incurajeaza angajatii sa se implice in cauzele comunitatilor locale si le sprijina devotamentul, prin diverse programe interne dedicate voluntariatului.


Pe fondul acestei preocupari comune pentru voluntariat a GlaxoSmithKline si angajatilor sai a inceput, in 2009, programul Orange Day - evenimentul anual al GSK dedicat voluntariatului, implementat atat la nivel global, cat si in Romania. Cu aceasta ocazie, angajatii grupului GSK, atat cei din Pharma cat si cei ai Consumer Healthcare, se implica in mod voluntar in sprijinirea comunitatilor locale din care fac parte si care au nevoie de ajutor. Orange Day este o zi platita de companie pentru activitati de voluntariat, dar care nu are semnificatie fara contributia individuala a fiecaruia dintre angajati.

Anul acesta - la a treia editie a Orange Day in Romania - in perioada 27 iunie – 8 iulie, voluntarii GSK au petrecut o zi cu copiii din mediile defavorizate din Bucuresti si din tara, in gradinitele si centrele educationale ale Salvati Copiii Romania. De asemenea, angajatii GSK au reamenajat spatiul de joaca din cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului din Bucuresti, precum si din doua centre de servicii sociale din Cluj-Napoca, alaturi de United Way Romania.

Parteneriatul cu cele doua organizatii non-guvernamentale – Salvati Copiii Romania si United Way Romania – are radacini puternice in GSK Romania. O directie importanta a companiei – atat in lume cat si in Romania - este sanatatea mamei si a copilului si, in linie cu aceasta preocupare, unul dintre proiectele cheie este„Fiecare copil conteaza”, un amplu program de reducere a mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani derulat, din 2010, de Salvati Copiii Romania in parteneriat cu GSK Romania si cu sprijinul Ministerului Sanatatii. In acelasi timp, angajatii GSK contribuie constant la campaniile de strangeri de fonduri ale United Way Romania, prin care mii de romani – copii, batrani, persoane fara adapost sau cu dizabilitati – sunt ajutati sa duca o viata mai buna.

Asadar, obiectivele Orange Day in 2011 au fost urmatoarele:


•    Zambete pe chipurile cat mai multor copii proveniti din medii defavorizate, in linie cu preocuparea GSK pentru sanatatea mamei si a copilului si pentru sustinerea comunitatilor locale care au nevoie de ajutor
•    Incurajarea exprimarii valorilor angajatilor prin proiecte de voluntariat, avand in vedere faptul ca multi dintre angajatii GSK se implica deja in activitati de voluntariat in timpul lor liber
•    Cresterea nivelului de constientizare a implicarii in actiuni de voluntariat pentru toti angajatii companiei

Pregatirea proiectului :
Partea de pregatire a proiectului, prin identificarea nevoilor comunitatilor locale,  a inceput cu cateva saptamani inainte de demararea actiunilor si s-a realizat cu ajutorul angajatilor GSK din toata tara si alaturi de partenerii Salvati Copiii Romania si United Way Romania. Angajatii GSK din tara s-au implicat in gasirea cauzelor cele mai potrivite, in directia sanatatii si educatiei copiilor, pliate pe obiectivul asumat - acela de a pune zambete pe chipurile copiilor.

Publicul tinta:
Extern:
•    Copiii din familii defavorizate care nu frecventeaza gradinita
•    Copiii din spitale si parintii acestora
Intern:
•    Angajatii GSK Romania

Canale de comunicare folosite:
Intern:
•    Intranet (connectGSK)
•    E-mail catre angajati
•    Postere in sediul GSK

Extern:
•    Comunicate de presa

Implementare:

Activitatile din cadrul Orange Day 2011 s-au desfasurat in Bucuresti si in 17 localitati din tara - in Bacau, Braila, Buzau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Galati, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti, Slatina, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu-Mures si Timisoara - si au fost coordonate de lideri de echipa locali, voluntari din randul angajatilor GSK. In total, angajatii GSK s-au implicat in activitati de voluntariat in 23 de centre educationale din tara.

Voluntarii GSK au derulat activitati didactice in cadrul gradinitelor de vara ale Salvati Copiii, scopul acestor centre fiind acela de a pregati inceperea scolii pentru copiii din medii defavorizate. Beneficiarii acestui proiect au fost copiii din familiile sarace, care nu au avut sansa sa mearga la gradinita si care vor incepe scoala in aceasta toamna.

In cadrul acestor centre, micutii au fost sustinuti sa-si insuseasca abilitati de baza si cunostinte care sa-i ajute sa depaseasca decalajul dintre ei si copiii care au fost la gradinita inainte de a merge la scoala. Prin programul pregatit de voluntarii GSK impreuna cu educatorii Salvati Copiii, micutii au fost ajutati sa inteleaga importanta igienei, au citit, au invatat culorile si partile componente ale corpului uman. De asemenea, angajatii GSK au vizitat, impreuna cu copiii, obiectivele din oras, au mers impreuna la film, la biblioteca, la teatru sau la zoo, locuri pe  care unii dintre copii nu le vazusera niciodata.

Activitati de voluntariat au fost derulate si in centrele tip „after-school” ale Salvati Copiii Romania, ce au ca scop prevenirea abandonului scolar, beneficiari fiind tot copiii din familii sarace.  Angajatii GSK i-au ajutat pe micii scolari sa isi faca temele si sa se pregateasca mai bine pentru scoala si s-au jucat impreuna.

O alta activitate, parte a Orange Day de anul acesta, a avut loc in capitala, unde peste 80 de angajati GSK au participat la reabilitarea locului de joaca din cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului aici fiind internati, zilnic, un numar de aproximativ 200 de copii. Alaturi de organizatiile United Way si Fundatia Inocenti, voluntarii GSK au curatat si igienizat parcul, au sapat buruienile si au plantat un gard viu, au reparat si vopsit bancile, leaganele si gardul care imprejmuieste parcul. De asemenea, au fost instalate cosuri de gunoi si mobilier nou si, in schimb, au fost indepartate trunchiuri de copac si o alee din beton, precum si multe alte materiale care erau periculoase pentru copii. Iar pentru a preveni accidentele la joaca, terenul din jurul echipamentelor din parc a fost acoperit cu un covor din cauciuc special, pentru ca cei mici sa se joace in siguranta.

La Cluj, tot alaturi de United Way Romania, angajatii GSK s-au implicat, timp de 2 zile, in actiuni caritabile, renovand un centru de zi care se ocupa de recuperarea si educatia a 23 de copii cu dizabilitati neuro-motorii si autism si discutand cu parinti din familii monoparentale despre ingrijirea copiilor.

Rezultate

Cu ocazia Orange Day, peste 200 de angajati GSK Romania s-au implicat in activitati de voluntariat au reusit sa puna zambete pe chipurile a aproape 400 de copii, din 23 de gradinite si centre educationale din tara. De asemenea, cei aproximativ 200 de copii internati zilnic la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului din Bucuresti (IOMC) isi pot petrece acum timpul intr-un loc de joaca sigur si prietenos, in curtea spitalului.

Editiile trecute ale Orange Day in Romania


In cadrul editiei din 2010 a Orange Day, angajatii GSK au reamenajat gradina de 10 hectare a Spitalului de Ortopedie, Traumatisme si Recuperari din Eforie Sud, acolo unde sunt tratati anual peste 6.000 de pacienti. Tot in 2010, angajatii fabricii GSK din Brasov s-au implicat in actiuni de donare de sange, dar si in actiuni administrative la Hospice Casa Speranţei din Brasov, centru care are nevoie permanenta de fonduri pentru ingrijirea pacientilor cu boli terminale si a copiilor cu speranta limitata de viata. Si la editia anterioara, din 2009, a Orange Day, angajatii GSK s-au implicat in diverse activitati administrative pentru centrul Hospice Casa Sperantei din Brasov si, de asemenea, au ajutat la curatarea a patru zone verzi din Brasov.

Orange Day in lume


Orange Day, introdusa la nivel global in ianuarie 2009, a permis déjà catorva mii de angajati ai GSK sa isi dedice o zi lucratoare pe an actiunilor de voluntariat.

Cu aceasta ocazie, in diferite parti din lume au fost implementate proiecte in beneficiul comunitatilor locale. De exemplu, in Carolina de Nord a fost distribuit orez oamenilor fara adapost, in Sri Lanka au fost renovate sanatorii, in Mexic a fost desfasurata o campanile de plantare a copacilor in zone desertificate, iar copiii chinezi au primit carti si manuale in dar. Prin aceste proiecte, GSK isi doreste sa incurajeze implicarea pe termen lung a angajatilor sai in programe de voluntariat.

Astfel, misiunea GSK, de a-i ajuta pe oameni sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult, este implinita nu doar prin vaccinurile si medicamentele produse, ci si prin implicarea companiei ca partener constant al comunitatilor locale si prin actiunile de voluntariat ale angajatilor.

Banner