Un număr de 178 de organizaţii, instituţii şi grupuri de iniţiativă din 111 localităţi urbane şi rurale din 34 de judeţe ale ţării, plus capitala, au marcat săptămâna trecută (14-20 mai 2012), prin peste 450 de activităţi diverse de voluntariat şi evenimente cu, pentru sau despre voluntari, cea de-a unsprezecea ediţie a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV). Anul acesta, SNV s-a desfăşurat sub sloganul “Voluntariatul nu e o poveste. Voluntariatul este de povestit.”
SNV este un eveniment naţional anual care creste constant de la an la an, menit să mobilizeze cât mai multe organizaţii şi voluntarii pe care aceştia îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii pentru acesta şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor. Activităţile SNV sunt iniţiate şi derulate de către partenerii locali ai evenimentului – organizaţii nonprofit, instituţii, şcoli, biblioteci, autorităţi locale şi grădiniţe - care doresc, prin derularea de activităţi sub egida SNV, să îşi aducă aportul la rezolvarea problemelor comunităţilor lor, să promoveze mişcarea de voluntariat, să atragă atenţia presei, autorităţilor locale şi a concetăţenilor lor.
Astfel, în perioada 14-20 mai, voluntari din intreaga ţară i-au învăţat pe copii jocuri în aer liber, au vizitat căminele de vârstnici pentru a socializa sau pentru a le oferi un spectacol sau chiar o tunsoare nouă, au colectat donaţii în obiecte şi cărţi pentru cei defavorizati, au promovat cultura, sportul şi un stil de viaţă sănătos, au povestit cu elevii despre siguranţa pe Internet şi despre natură, au igienizat parcuri şi albii de râuri, au împărtăşit abilităţi la ateliere de creaţie, au organizat campanii, parade, târguri de oferte, prezentări, instruiri şi dezbateri pe teme de voluntariat. Iar pentru că 2012 este Anul Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii intre Generaţii, salutăm numeroasele activităţi derulate de voluntari fie în beneficiul vârstnicilor, fie împreună cu aceştia.
O zi tipică de SNV înseamnă în medie 60 de evenimente şi activităţi de voluntariat în domeniul social, ecologic, educaţional, etc., care au loc concomitent în locaţii din toata ţara cu participarea unor voluntari şi coordonatori de toate vârstele, de la copii de grădiniţă la elevi, studenţi, adulţi şi vârstnici. Numărul estimat de voluntari mobilizaţi prin toate aceste acţiuni este de peste 10.000, cele mai multe activităţi de voluntariat fiind înregistrate in judeţele Constanţa, Iaşi, Cluj şi municipiul Bucureşti, urmate de judeţele Prahova, Caraş-Severin, Neamţ, Alba, Olt, Bihor şi Sibiu. În timp ce unii parteneri au organizat o singură activitate, partenerii mai vechi ai SNV şi în mod special unele centre de voluntariat din ţară au organizat chiar şi peste 10 activităţi diferite în timpul Săptămânii. Circa 20% dintre organizatorii activităţilor de voluntariat în perioada SNV sunt din mediul rural sau au derulat activităţi în mediul rural. Un număr de peste 40 de instituţii de învăţământ – de la grădiniţe la şcoli şi licee – sunt organizatori principali de activităţi de voluntariat în SNV 2012, în timp ce tot atâtea alte şcoli s-au implicat în calitate de parteneri.
Credem în puterea fiecărei acţiuni de voluntariat, oricât de mică ar fi, de a schimba ceva în comunitate şi mai ales de a-i inspira pe cei din jur să se implice şi ei. Vă invităm să scrieţi despre acest amplu şi foarte divers eveniment de celebrare a voluntariatului care este SNV, pentru ca SNV este nu numai o sumă de activităţi, este şi:
• povestea celor 178 de parteneri organizaţionali locali care au luat legătura cu noi şi care au gândit, planificat, finanţat şi implementat acţiuni de voluntariat şi evenimente la ei în comunitate;
• povestea a aproape tot atâţia coordonatori de voluntari – care au recrutat, selectat, motivat echipele de voluntari pe parcursul acţiunilor şi care s-au asigurat că le sunt recunoscute meritele;
• povestea celor peste 10.000 de oameni care au fost implicaţi într-un fel sau altul în activităţile derulate, ca voluntari organizatori ai evenimentelor sau ca participanţi;
• povestea unor parteneriate de succes între mediul ONG, instituţii, autorităţi şi mediul de afaceri, aflate la baza majorităţii activităţilor;
• povestea celorlalte programe sau proiecte de voluntariat pe care aceste organizaţii le deruleaza pe parcursul anului şi a voluntarilor pe care îi implică în acestea – care au beneficiat de promovare în SNV;
• povestea presei locale din ţară, căreia îi mulţumim pentru că a ales să fie, ca în fiecare an, alături de SNV şi pentru că a reflectat în peste 200 de ştiri – on line şi în tipar - activităţile din cadrul Săptămânii.
Vă stă la dispoziţie pagina www.voluntariat.ro/snv pentru a lua pulsul calendarului SNV şi al partenerilor locali, pe care va invităm să îi contactaţi. Galeria foto a evenimentului este disponibilă pe pagina de Facebook a Pro Vobis. Pro Vobis lucrează la raportul naţional SNV 2012, care va fi făcut public pe www.voluntariat.ro/snv în cursul lunii iulie 2012. Ediţia 2012 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului a avut loc cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation.
Anul acesta, România a sărbătorit voluntariatul concomitent cu Republica Moldova, Australia şi Irlanda. Ediţia următoare a SNV în România va avea loc în cea de-a treia săptămână a lunii mai 2013.
28 septembrie 2023
Ultima ora: