23 aprilie 2021

Esti in sectiunea: News Comunicate de presa MaiMultVerde prezinta documentarul "Colectarea selectiva - De la ce se spune la cum se face"

Documentarul "Colectarea selectiva - De la ce se spune la cum se face" a fost realizat de regizorul Hanno Hofer pentru Asociatia MaiMultVerde in cadrul proiectului "Viata dupa colectare" si incearca sa ofere publicului raspunsuri la intrebarile despre colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje. Acest proiect este realizat cu sprijinul Coca-Cola HBC Romania si Eco-Rom Ambalaje si a incurajat romanii sa isi ceara dreptul la un sistem de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje cat mai eficient si la indemana.

Proiectul "Viata dupa colectare" a fost demarat in anul 2009 si a continuat si in 2010, oferind cetatenilor posibilitatea de a-si cere dreptul la un sistem de colectare selectiva a deseurilor eficient. In cadrul evenimentelor de informare si constientizare din cadrul proiectului, precum si pe site-ul www.viatadupacolectare.ro, s-au primit numeroase intrebari despre cum se face corect colectare selectiva, care sunt beneficiile, ce se intampla cu deseurile dupa colectare, care sunt problemele intalnite de companiile de salubritate.

Documentarul realizat de regizorul Hanno Hofer incearca sa raspunda la multe dintre intrebarile referitoare la colectarea selectiva, incepand cu cea mai importanta, de ce sa colectam selectiv?, si continuand cu unde ajung deseurile dupa ce sunt ridicate de compania de salubritate, ce se colecteaza selectiv, unde se pun deseurile de ambalaje pentru a fi ridicat si, cat este de mare interesul populatiei pentru colectare selectiva. Documentarul a fost realizat in vara anului 2010, dupa un scenariu scris de Next Advertising.

Documentarul "Colectarea selectiva - de la ce spune la cum se face" a fost postat pe internet si in 10 zile a adunat peste 3.000 de vizionari, putand fi vizionat aici. Reactiile in urma vizionarii documentarului arata interesul pentru subiect si dorinta de a pune in practica in mod cat mai corect colectarea selectiva:

- "Cele mai utile 11 minute pe care le vei petrece astazi"
- "Supeeer! Insa fara sa ma documentez, bag mana-n foc ca e facut de un ONG si nu de vreo institutie guvernamentala."
- "Urmariti reportajul pana la sfarsit si veti gasi raspunsul la toate intrebarile voastre! Bafta."
- "Ideea e nemaipomenit de buna! Sa-i educi pe toti e mai greu sau... poate nu!!"

Pentru cei care doresc o colectare selectiva a deseurilor cat mai eficienta, MaiMultVerde ofera mai multe instrumente pe site-ul proiectului "Viata dupa colectare", printre care modele de scrisori pentru primarii prin care se solicita amplasarea containerele colorate cat mai aproape de locuinta, precum si un model de scrisoare care poate fi trimisa parlamentarilor pentru a le cere sa sustina in Parlamentul Romaniei initiativele legislative care incurajeaza colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje.

Pe langa infrastructura necesara (containerele colorate pentru separarea deseurilor), colectarea selectiva in Romania nu va lua amploarea din alte tari europene fara sprijinul politicienilor responsabili pentru o legislatie adecvata in domeniul gestionarii deseurilor si pentru aplicarea ei. Cetatenii din colegiile din Romania le pot cere astfel deputatilor care ii reprezinta sa acorde mai multa importanta colectarii selective a deseurilor, sa sustina initiativele legislative favorabile acesteia si sa adopte masuri care sa inlesneasca aplicarea colectarii selective de companiile de salubritate si autoritatile locale.

Pana in 2013, Romania si-a luat angajamentul fata de Uniunea Europeana sa sporeasca procentul de deseuri valorificate pana la 60%. Pana acum, Romania a reusit sa respecte aceste obiective, dar deseurile colectate selectiv au provenit aproape exclusiv din sectorul industrial. Dat fiind ca obiectivele cresc anual, ele nu vor putea fi atinse de acum incolo daca populatia nu va participa si ea in proportie cat mai mare la procesul de colectare selectiva.