CSR Romania

04 martie 2021

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Peste 1300 de tineri au participat pana acum la proiectiile Guerilla Verde

Peste 1300 de tineri au participat pana acum la proiectiile Guerilla Verde

Email Imprimare PDF
Caravana Guerilla Verde a incheiat prima saptamana de proiectii. Peste 1 300 de tineri au participat pana acum la evenimentele oferite de organizatori. Caravana a trecut deja prin  Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca si se pregateste din nou de drum.  Destinatiile acestei saptamani sunt Iasi si Bacau. Maine tinerii ieseni sunt invitati la discutii verzi si vizionari de film eco. Caravana  a inceput saptamana trecuta in Bucuresti. Astfel, in perioada 18 – 28 octombrie,  Guerilla Verde se opreste in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bacau. Vor fi proiectate filme documentare, filme artistice, chiar si desene animate pentru cei mici. Caravana Guerilla Verde foloseste filmul ca metoda alternativa de a transmite informatii pentru a motiva  tinerii sa protejeze mediul si sa se implice activ in actiuni de ecologizare. Conform sondajului realizat in randul participantilor la editiile anterioare, astfel de actiuni sunt necesare si binevenite in contextul educational romanesc.

Caravana educationala de film eco Guerilla Verde se pregateste pentru cea de a doua saptamana de proiectii. Peste  1300 de tineri au participat la evenimentele organizate in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca. Elevii si studentii au discutat despre colectarea selectiva, despre reciclare, despre obiceiurile eco pe care le au. Organizatiile de mediu invitate au avut ocazia de a le prezenta proiectele aflate in derulare. Tinerii au raspuns pozitiv si la invitatia acestora de a deveni voluntari. Cei mai activi si deschisi la dialog au primit premii din partea Asociatiei Environ si din partea Danone Romania.

Tinerii au fost invitati sa participe si la concursul EcoPaparazzi, aflat, ca si caravana, la cea de a patra editie. Noutatea acestei editii o reprezinta transformarea Ecopaparazzi, concursul foto-video de ”politie verde a bunului simt”,  intr-o adevarata platforma de socializare pentru cei interesati de ecologie. Pentru participarea la concurs, doritorii trebuie sa surprinda imagini de pe strada, din scoala, liceu, campus sau imagini din calatorii, care sa reflecte modul in care comunitatile locale respecta, sau nu, mediul inconjurator si sa le incarce pe www.ecopaparazzi.ro . Castigatorii vor fi desemnati in functie de numarul de vizualizari. Detalii despre regulament pot fi gasite  pe www.ecopaparazzi.ro. Plaftorma Ecopaparazzi.ro este dezvoltata impreuna cu Trilulilu, UPC Romania si Asociatia Environ.

Cele mai curajoase, originale si expresive materiale vor fi premiate dupa cum urmeaza:
Marele Premiu : Rama foto digitala
3xPremiul I: mouse pad+ mouse wireless
3Xpremiul II: USB speaker
2xPremiul III: web cam
Premiile sunt oferite de UPC, partener Guerilla Verde.

Maine  caravana Guerilla Verde soseste la Iasi.
Elevii si studentii ieseni sunt invitati sa vizioneze, asadar, filme pe teme de mediu si sa discute cu invitatii speciali.
Programul evenimentelor care se vor derula in Iasi este urmatorul :

13.00 – 14.00 - Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
13.00 – 14.00 - Grupul Şcolar „Radu Cernătescu”,  Sala de festivităţi
14.00 – 15.00 - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Amfiteatrul A5
14.30  – 15.30 - Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „Mihai Ursachi”
16.00 – 17.30 - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie, Amfiteatrul B2


Caravana a inceput lunea trecuta la Bucuresti. Elevii Colegiului National Sfantul Sava si studentii de la ASE au discutat subiecte verzi si au vizionat filme pe tema colectarii selective, alaturi de invitatii speciali la eveniment. Andrei Orban, Presedintele Asociatiei Environ, le-a explicat tinerilor importanta gestionarii responsabile a DEEE-urilor, tinand cont de faptul ca acestia folosesc foarte multe aparate de acest gen. Doru Mitrana, Director Executiv al Asociatiei MaiMultVerde a continuat in aceeasi directie si a vorbit despre colectarea selectiva, pornind de la filmul vizionat de catre elevi.  Csibi Magor,  cunoscut pentru Caveman Project, actualmente journalist la Think Outside The Box (HotNews.ro), a vorbit despre posibilitatea    Reprezentantii ONG-uri de mediu prezente (MaiMultVerde, Reper21, Viitor Plus, Copacul de Hartie, Salvati Dunarea si Delta, Ecopolis, Terra Milleniul III) au avut ocazia de a le prezenta tinerilor proiectele pe care le au in derulare si de a le adresa invitatia de participa la acestea in calitate de voluntari.

Orasele in care caravana isi va stabili tabara pentru cate o zi de proiectii de film si dezbateri sunt: Bucuresti (18 octombrie), Timisoara (20 octombrie), Cluj-Napoca (22 octombrie), Iasi (26 octombrie) si Bacau (28 octombrie).
Proiectiile vor fi organizate in sali ale caselor de cultura si in sali ale universitatilor si liceelor aflate pe traseul caravanei. In cadrul proiectiilor, tinerii vor avea ocazia sa participe la dezbateri in prezenta partenerilor ONG si a reprezentantilor companiilor partenere, implicate activ in zona de protectie a mediului. Guerilla Verde imbina din nou educatia ecologica,filmul, dialogul liber si jucatorii activi din sectorul de mediu intr-un context neconventional si relaxat. Filmele care vor putea fi vizionate in cadrul acestei editii sunt : « Ice Age 2 », « Nos enfants nous accuseront », « Home » si « Colectarea selectiva, de la ce se spune la cum se face », realizat de Asociatia MaiMultVerde.

Cu ocazia ultimei editii a caravanei Guerilla Verde, organizatorii au realizat un sondaj de opinie, care scoate in evidenta obiceiurile eco ale tinerilor si gradul lor de informare. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 10% dintre participantii la evenimentele Guerilla Verde, editia a treia,  cu varste cuprinse intre 11 si 22 de ani. Astfel, doar 46,3% dintre respondenti cunosc centre de colectare in orasul lor si numai 20% dintre au declarat ca exista asemenea centre amenajate in cadrul unitatilor de invatamant. La momentul efectuarii sondajului, doar 49,4% dintre respondenti participasera deja la o actiune ecologica. Ponderea cea mai mica de implicare au avut-o elevii bucuresteni : doar 36.5% dintre ei au declarat ca au participat la actiuni ecologice. Sondajul a fost realizat in luna martie a.c., inaintea actiunii Let’s Do It Romania.

“Partenerii Guerilla Verde provin din industrii extrem de variate, ceea ce denota faptul ca modalitatea noastra de a transmite mesajul catre tineri este eficienta si apreciata de catre factori cheie in procesul de protectie a mediului. De asemenea, dorim ca prin Ecopaparazzi.ro sa oferim tuturor posibilitatea  de a se exprima si de a lua atitudine in privinta problemelor de mediu cu care se confrunta comunitatea locala. ” spune Nicoleta Talpes, Managing Partner,  Media Image Factory, organizatorul Guerilla Verde.Caravana Guerilla Verde este un proiect sustinut de Ministerul Mediului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, UPC Romania, Danone Romania, StudentBank.ro powered by Raiffeisen Bank, Rompetrol, Asociatia Environ, Recolamp,Tetra Pak, primariile din orasele aflate pe traseu (Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Bacau), Clorofilm, Colegiul National Sfantul Sava Bucuresti, Facultatea de Economie Agrosalimentara si a Mediului – ASE Bucuresti, Colegiul Banatean Timisoara, Facultatea de Mecanica – Universitatea Politehnica Timisoara, Liga de Mecanica – Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest – Timisoara, Casa de Cultura a Municipiului Cluj, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj, Casa de Cultura a Municipiului Iasi “Mihai Ursachi”, Grupul Scolar Radu Cernatescu Iasi, Facultatea de Biologie – Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen” Bacau, Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau, Univesitatea “Vasile Alecsandri” Bacau, Liga Studenteasca Bacau.

Partenerii ONG care s-au alaturat sunt: MaiMultVerde, Salvati Dunarea si Delta, Asociatia Ecopolis, WWF, Terra Milleniul III, Reper 21, Viitor Plus, Copacul de Hartie, Reteaua de Actiune pentru Clima Romania (RAC- Ro), Verde pentru biciclete, Let’s Do It Romania, Asociatia Transilvania Verde, Centrul de Initiativa pentru Mediu (CRIM), Asociatia Floare de Colt, Asociatia Tinerii Ecologi Romani din Iasi (Teris), Asociatia Mai Bine, Asociatia Iubim Natura Bacau, Clubul de ecologie si turism “Veniti cu noi” Bacau, Centrul Regional de Ecologie Bacau, Asociatia EcolifeLVA Bacau, Asociatia Green Revolution, Asociatia CharityGift.

Transportatorul oficial al caravanei este Mitsubishi Motors. Compania a pus la dispozitia organizatorilor noul model ASX, prietenos cu mediul datorita pachetului ClearTec, o inovatie tehnologica de la Mitsubishi, proiectata pentru un consum mic de putere cu emisii scazute, prin tehnologia Automatic Stop&Go si sistemul de franare regenerativa.

Partenerii media ai proiectului sunt: Radio ZU, TVR, TVR Timisoara, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Revista BIZ, Men’s Health, Revista Ecologic, Revista Terra Magazin, Revista EcoNews, Green Report, Zile si Nopti, CSR Romania, PR Romania, studentie.ro, calificativ.ro, roportal.ro, stiridebine.ro, evz.ro, port.ro, bucuresteni.ro, tion.ro, Timisoara.ro, Think Outside The Box.
Banner