CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Juriul a selectat 10 copii care vor intra in proiectul BCR Sperante 2010

Juriul a selectat 10 copii care vor intra in proiectul BCR Sperante 2010

Email Imprimare PDF

În urma preselecţiilor care au avut loc în luna august a.c. în Bucureşti, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Craiova au fost selectaţi 10 copii foarte talentaţi la muzică. Ei vor fi sprijiniţi să îşi împlinească talentul nativ cu ajutorul educaţiei muzicale.

Pentru fiecare copil admis în proiect, organizaţiile partenere, Salvaţi Copiii şi Romani CRISS vor realiza planuri de intervenţie. Acestea vor viza educaţia muzicală cu profesori individuali, participarea la concursuri şi festivaluri de profil, precum şi nevoile de bază ale copiilor: hrană, îmbrăcăminte sau cazare, acolo unde va fi cazul. Semestrial, copiii vor fi evaluaţi pe baza rezultatelor obţinute la concursuri şi ale recomandărilor primite de la profesorii de muzică.

Din juriul care a participat la procesul de selecţie au făcut parte: Gabriel Cotabiţă (Preşedinte), Marian Ionescu (Direcţia 5), Florin Grozea (HI-Q), Andrei Tudor (compozitor), George Natsis (compozitor), Cornel Fugaru (compozitor), Ionel Tudor (compozitor), Andrei Kerestely (compozitor), Sava Negrean (cântăreaţă muzică populară), Constantin Enceanu (interpret muzică populară), Alexandru Tomescu (violonist).

“Caravana BCR Speranţe a întâlnit copiii foarte talentaţi, dar care au probleme financiare şi nu pot să îşi desăvârşească talentul prin educaţie. Am descoperit extraordinar de multă pasiune şi dorinţa de a cânta. Juriul a dezbătut mult, dar vă asigur că i-am ales pe cei mai buni. Sunt convins că aceşti copii sunt parte importantă a viitorului muzicii româneşti de toate genurile!” a declarat Gabriel Cotabiţă, Preşedintele Juriului BCR Speranţe 2010.

Copiii din programul BCR Speranţe vor începe un stagiu de pregătire cu profesionişti din muzică şi vor înregistra un album. La mijlocul lunii noiembrie ei vor susţine un spectacol caritabil.
Printre profesioniştii care se vor ocupa de copii se numără: Alexandru Tomescu, Nicolae Voiculeţ, Andrei Tudor, Vlad Miriţă sau Gabriel Cotabiţă.  


Copiii care au fost selectaţi în programul BCR Speranţe 2010:


Andrei Aiordachioaei, Bucureşti, 10 ani, corn
Andrei studiază cornul de doi ani. A impresionat juriul cu o reprezentaţie incredibil de virtuaosa după o perioadă foarte scurtă de studiu, având în vedere şi complexitatea instrumentului.

Andrei provine dintr-o familie cu cinci membri. Toţi traiesc în Bucureşti, într-o garsoniera, din câştigurile modeste ale mamei (psiho-pedagog) şi ale tatălui (recent anagajat ca vânzător de ziare). Deşi au o situaţie materială dificilă, părinţii se străduiesc să-i plătească lui Andrei lecţiile de muzică şi participarea la competiţii.


Moise Badulescu, Mioveni, 12 ani, canto
Moise este deja o figură cunoscută a scenelor celor mai importante concursuri de muzică pentru copii, unde a câştigat numeroase premii întâi.

Moise este din Mioveni, unde locuieşte cu părinţii lui şi alţi doi fraţi. Singurul venit este cel al tatălui, mama fiind şomeră din motive medicale.
Succesul lui Moise i-a determinat pe părinţi să împrumute bani pentru a acoperi lecţiile de canto şi participarea la diverse competiţii. Acum, cheltuile lunare depăşesc veniturile.

Diana Petcu, Iaşi, 10 ani, canto
Diana şi-a început cariera muzicală la cinci ani şi de atunci a adunat un număr impresionant de diplome şi trofee. A convins juriul cu vocea sa, dar şi cu personalitatea creativă şi plină de energie.

Diana este din Iaşi, unde locuieşte doar cu mama ei într-o camera de camin. Când a descoperit talentul Dianei, mama a inceput să plătească lecţii de canto, dar veniturile ei erau prea mici. Diana a putut să îşi continue lecţiile muzicale doar cu ajutorul bunicilor.

Mihaela Ceana, Craiova, 16 ani, muzică populară
Mihaela cântă de la şapte ani, iar din 2004 a început să participe la competiţii. De atunci a primit peste 15 premii. Juriul a ales-o pentru claritatea vocii  şi sensibilitatea interpretării.

Mihaela are doi fraţi şi locuieşte cu ei într-un oraş mic din Dolj. Tatăl este singurul care munceşte în familie, dar salariul lui este mult prea mic pentru a acoperi studiile viitoare ale Mihaelei.

Malina Cioban, Iaşi, 11 ani, vioară
Mălina a uimit juriul cu interpretarea excepţională şi cu numărul impresionant de premii. De asemenea, a fost recomandată de Alexandru Tomescu, care o cunoaşte de la diverse competiţii de vioară.

Mălina locuieşte cu parinţii (niciunul nu lucrează acum) într-un apartament al unei rude, deoarece nu-şi permit să acopere cheltuielile unui apartament propriu. Părinţii au fost obligaţi să apeleze la credite pentru a sprijini pasiunea Mălinei pentru vioară. Cu toate acestea, a trebuit să refuze mai multe invitaţii din cauza greutăţilor financiare.

Stefan Atargovitoaiei, Iaşi, 10 ani, canto
Ştefan a câştigat juriul încă de la început prin vocea sa şi prin portofoliul consistent de premii, în ciuda vârstei fragede.

Provine dintr-o familie cu nouă membri, cu toţii locuind într-un apartament mic din Iaşi, din câştigurile modeste ale tatălui. De aceea acoperirea costurilor lecţiilor de canto şi participarea la competiţii ale lui Stefan este practic imposibilă pentru familia lui. Tatăl său s-a luptat să găsească sponsori, dar cu excepţia unor ajutoare financiare minore, nu a reuşit să găsească un sprijin pe termen lung pentru el.

Anton Gavrila, Bucureşti, 14 ani, pian
La doar 14 ani, Anton a primit peste 54 de premii pentru pian. Cu toate acestea, perfomanţa lui a insemnat si multe sacrificii din partea familiei.

Tatăl său este singurul din familie care lucrează, ca şofer de taxi. Pentru a suporta cheltuielile de educaţie ale lui Anton la liceul Dinu Lipatti din Bucureşti, părinţii s-au împrumutat de la prieteni si rude iar acum mare parte din venituri merg către acoperirea datoriilor.

Adriana Sofica, Constanţa, 17 ani, muzică populară
Adriana s-a hotarât că vrea să devină câtăreaţă de muzică populara inca de mica si si-a  urmat visul în pofida situaţiei financiare a familiei. Adriana a reuşit să participe la numeroase competiţii, să primească multe premii şi să aibă rezultate şcolare nemaipomenite.

Salariul mamei ca administrator şi venitul ocazional al tatălui sunt insuficiente pentru obiectivele Adrianei: să-şi continuie cariera muzicală şi să studieze la Facultatea de Litere din Bucureşti.

Mariana Preda, Damboviţa, 16 ani, nai
Mariana a ales acest instrument în urmă cu cinci ani, inspirata de Gheorghe Zamfir, interpret de nai cunoscut internaţional. Încă de atunci a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Mariana este descrisă de apropiaţi ca fiind un copil excepţional. Părinţii şi cele două surori locuiesc într-un sat din Dâmboviţa, într-o casă veche. Una dintre surori are o deficienţă fizică severă. Tatăl său este şofer, în timp ce mama sa este casnică, stând acasă pentru a avea grijă de fiica bolnavă, pentru care primeşte un ajutor guvernamental infim. Adriana se trezeşte în fiecare dimineaţă la 6 pentru a merge la şcoală şi se întoarce seara la 8. Astfel, îi rămân doar două ore pentru studiu.

Georgiana Pandele, Tulcea, 14 ani, muzică populară
Georgiana a impresionat juriul cu vocea ei şi cu ambiţia de a urma o carieră în muzica populară, în ciuda greutăţilor financiare cu care se confruntă familia ei.
Visul ei este să meargă la un liceu de muzică, dar parinţii nu îşi permit să o susţină.

Georgiana locuieşte într-un sat din judeţul Tulcea, împreună cu parinţii şi cele două surori mai mici. Venitul lor este format din salariul modest al tatalui şi câştigurile ocazionale ale mamei, ca muncitor în agricultură.
Banner