CSR Romania

28 februarie 2021

Ultima ora:
Esti in sectiunea: News Comunicate de presa Microsoft acordă un grant de 100.000 de dolari pentru dezvoltarea competenţelor digitale şi antreprenoriale ale tinerilor în România

Microsoft acordă un grant de 100.000 de dolari pentru dezvoltarea competenţelor digitale şi antreprenoriale ale tinerilor în România

Email Imprimare PDF
Microsoft România anunţă un grant de 100.000 de dolari acordat de Microsoft Corp. organizaţiilor Junior Achievement România, Fundaţia Education for Open Society şi TechSoup România, pentru programul „Tineri antreprenori în IT”. Grantul acordat în România face parte dintr-o iniţiativă europeană a Microsoft, în contextul unei rate istorice a şomajului în rândul tinerilor (i.e. 24.8% pentru România, conform Eurostat). 17 organizaţii nonguvernamentale din 15 ţari europene vor beneficia de granturi în valoare de 2 milioane de dolari şi donaţii software în valoare de peste 200 de milioane de dolari pentru implementarea de programe ce conduc la formarea şi dezvoltarea competenţelor tinerilor.

Programul „Tineri antreprenori în IT” va fi implementat în perioada 2012-2013, va pune în valoare şi va continua iniţiativele curente ale Microsoft şi ale celor trei organizaţii nonguvernamentale beneficiare. 4500 de elevi şi studenţi vor participa în activităţi de formare şi dezvoltare de competenţe IT şi antreprenoriale şi cel puţin 20 de noi start-up-uri vor fi lansate în economia românească.

Ştefania Eugenia Popp, Director Executiv Junior Achievement România: „Este prima dată când în România un grant corporate merge nu pe 3 proiecte, ci pe un proiect realizat în parteneriat de trei organizaţii, din zone diferite de experienţă, care îşi pun acum priceperea şi resursele împreună pentru un scop comun: dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi de IT ale tinerei generaţii şi crearea unui hub în care sunt aduse laolaltă procese educaţionale formale, informale, inovaţie, competiţie, accelerare a potenţialului. Proiectul va oferi tinerilor o experienţă educaţională mult mai apropiată de ce presupune să fii activ şi performant într-o economie reală şi competitivă la nivel global, folosind resursele şi experienţa fiecărui partener. Un model educaţional ce poate oferi o noua şansă tinerilor şi de ce nu, României.”

Contextul naţional în care Microsoft acordă acest grant este dat de Reforma în Educaţie – şi atenţia acordată formării şi dezvoltării competenţelor digitale şi antreprenoriale, de Agenda Digitală pentru România 2020 – şi importanţa acordată incluziunii digitale, şi de Declaraţia de Competitivitate a României – creativitatea fiind avantajul principal al României în cursa pentru competitivitate la nivel european şi global.

Cătălin Baba, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: „În cadrul parteneriatului pentru educaţie cu Microsoft, încurajăm studiul continuu şi complementar. Lumea de azi cunoaşte o dinamică fără precedent şi este necesar ca tinerii să ţină pasul cu progresul tehnic, specific timpului nostru. Este nevoie de cât mai mulţi specialişti, posesori de competenţe digitale integrate cu alte competenţe native sau dobândite în perioada studiilor liceale. Opţiunile de studiu şi certificare Microsoft sunt atractive pentru elevii de liceu şi absolvenţi, datorită recunoaşterii internationale. În plus, apreciem că şansele de integrare digitală a României, în context European cresc.”


Ronald Binkofski, Director General, Microsoft România: Acest grant este o continuare a investiţiilor realizate de Microsoft în România. Echiparea tinerilor cu competenţe tehnologice şi antreprenoriale este o prioritate pentru Microsoft România, pentru integrarea noii generaţii în economia digitală şi pentru valorificarea talentului creativ al României prin crearea de proprietate intelectuală”.

Câteva date despre programul „Tineri antreprenori în IT”:
-    Circa 2000 de elevi de liceu vor participa în programele Junior Achievement România cu efect în crearea de competenţe antreprenoriale practice. Experienţa şi rezultatele acestui program vor ajuta în recunoaşterea şi încurajarea competenţelor antreprenoriale în sistemul educaţional preuniversitar;
-    Fundaţia EOS România va implementa programe de training şi certificare de competenţe digitale în 10 licee selectate, cu efect în pregătirea a 2000 de elevi; prin această iniţiativă, este urmărită echivalarea competenţelor digitale ale participanţilor în raport cu cerinţele Legii Educaţiei Naţionale;
-    Construind peste iniţiativele Junior Achievement şi EOS, TechSoup va invita studenţi de elită într-un „laborator de inovaţie”, i.e. un program de dezvoltare accelerată. Peste 500 de studenţi vor fi invitaţi să aplice în program şi laboratorul va produce aproximativ 20 de start-up-uri cu produse şi servicii software pentru piaţa internaţională.

Gabriela Barna
, Director, Fundaţia EOS România: „În general, programele şi proiectele derulate de către fundaţia noastră sunt destinate celor care sunt încă dezavantajaţi din punct de vedere informaţional şi tehnologic. Credem cu tărie că prin activitatea noastră reuşim să ajutăm comunităţi întregi din România să se conecteze global. Suntem bucuroşi că, pentru al şaselea an consecutiv, Microsoft România susţine eforturile noastre. În acest an vom lucra în parteneriat cu două organizaţii de renume – Junior Achievement şi TechSoup Romania – pentru a avansa ideea importanţei certificărilor de tehnologie şi a competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor.”


Radu Moţoc, Director Executiv TechSoup România: „Experienţa acumulată din iniţiative recente, cum este cazul Restart în Educaţie, şi parteneriatele noastre la nivel internaţional ne vor permite să contribuim cu un set unic de competenţe şi resurse la înfiinţarea şi dezvoltarea start-up-urilor în tehnologie din România. Suntem mândri că suntem parte din acest proiect inovator şi abia aşteptăm să sprijinim următoarea idee genială pornită din România.”

Mai multe informaţii despre programele Microsoft în educaţie şi pentru antreprenori pot fi obţinute din cartea de 15 ani a Microsoft România.Fondat în 1975, Microsoft (Nasdaq "MSFT") este liderul mondial în software, servicii şi soluţii, care ajută oamenii şi companiile să îşi atingă pe deplin potenţialul. Misiunea Microsoft Romania este creşterea satisfacţiei partenerilor şi utilizatorilor tehnologiei de vârf, Microsoft contribuind cu profesionalism şi onestitate la dezvoltarea industriei IT locale, prin transpunerea modelului de business al corporaţiei.
Banner