09 martie 2021

Esti in sectiunea: News Comunicate de presa KRUK International susţine educaţia financiară a liceenilor

KRUK International susţine educaţia financiară a liceenilor

Copiii români obişnuiesc să cheltuiască banii de buzunar pe care îi primesc de la părinţi fie ieşind în oraş cu alţi copii (27,15%), fie cumpărându-şi gadgeturi, dispozitive IT, softuri sau electronice (8,83%), fie pe altceva (30,42%). Doar 33,31% dintre ei îi economisesc. Acestea sunt concluziile unui sondaj online realizat de iVox la comanda KRUK International, companie de top a industriei de management al creanţelor din România.

Conform rezultatelor sondajului „Bani de buzunar”, care a evaluat obiceiurile adulţilor de a da bani de buzunar copiilor, precum şi frecvenţa cu care se dau aceşti bani şi modul de cheltuire sau economisire a acestora, majoritatea copiilor români (56,82%) primesc bani de buzunar în fiecare săptămână. Peste jumătate dintre ei beneficiază de o sumă lunară de cel mult 50 de lei ca bani de buzunar. De asemenea, datele mai arată că în jumătate din cazuri sumele alocate copiilor ca bani de buzunar s-au redus serios din cauza crizei economice. La studiul online realizat în perioada 6-8 martie au participat 1.358 de respondenţi, cea mai mare parte a lor provenind din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Iaşi, Prahova şi Constanţa.

Plecând de la nevoia unei educaţii financiare timpurii, KRUK International susţine dezvoltarea modulului educaţional „Bani de buzunar”, elaborat împreună cu organizaţia neguvernamentală Şcoala de Valori. Parte a programului educaţional inovator GROW, modulul se adresează elevilor de liceu din clasa a IX-a din 14 oraşe din România: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara. Organizat de AIESEC şi Şcoala de Valori, programul GROW se află la cea de-a 7-a ediţie, iar ediţia actuală este prima la care participă compania KRUK International.

Modulul „Bani de buzunar” va fi implementat în 2012 în două etape: prima în lunile martie-aprilie, iar cea de-a doua în iunie-iulie. Prin participarea la acest modul educaţional interactiv elevii vor putea înţelege mai bine care este valoarea banilor pe care îi primesc de la părinţi. În acelaşi timp, vor realiza care sunt costurile reale ale traiului zilnic în familie. Importanţa pregătirii unui buget familial şi a însuşirii obiceiurilor de economisire în familie sunt deprinderi pe care le vor căpăta încă din adolescenţă.

„Suntem convinşi că percepţia asupra obiceiurilor de cheltuire şi de economisire a banilor se dezvoltă încă de timpuriu. Elevii cărora ne adresăm prin implementarea acestui program vor înţelege că o viaţă fără datorii este importantă în echilibrul general al unei familii. Vor învăţa că este necesar
să-ţi plăteşti la timp obligaţiile financiare şi vor avea o conduită responsabilă la vârsta maturităţii. Şi poate, sperăm noi, vor înţelege mai bine eforturile pe care le facem noi, adulţii, şi mă refer la părinţi şi profesori în egală măsură, pentru a le oferi adolescenţilor cunoştinţele de care au nevoie pentru un mod de viaţă echilibrat”, a declarat Isabela Iacob, Director General al KRUK International.

Preocupările educaţionale sunt un element important al activităţii KRUK International în România. De aceea, prin demersul educaţional pe care îl susţine, compania îşi propune nu doar să le prezinte elevilor consecinţele ce se pot ivi în cazul neplăţii la timp a datoriilor, dar şi să le arate acestora cum anume să abordeze problemele financiare şi cum să găsească soluţiile pentru a le rezolva. „Bani de buzunar” este un modul menit să le prezinte adolescenţilor mediul financiar din care fac parte. În timpul sesiunilor, aceştia vor participa la exerciţii care îi vor ajuta să înţeleagă mai bine care sunt costurile vieţii de zi cu zi şi, mai ales, cum să-şi construiască un buget personal.

În prezent, peste 2.600 de elevi din oraşele enumerate mai sus şi-au exprimat dorinţa de a fi selectaţi în acest program. Sesiunile de pregătire vor fi susţinute de tineri studenţi din 110 ţări, inclusiv din România.

“Acest modul de educaţie financiară completează programe similare din materiile de studiu în şcoală şi le oferă elevilor cunoştinţele necesare pentru a putea să elaboreze un buget personal”, a declarat Dragoş Belduganu, Coordonator al Programelor de Implicare Socială, asociaţia Şcoala de Valori.