CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: Articole & Analize Inovatie si CSR Pe partea însorită a străzii

Pe partea însorită a străzii

Email Imprimare PDF

pierluigi_orati_2Vestea pe care o am pentru voi este una care ar trebui să genereze ceva mai multă bucurie decât o victorie în finala celui mai recent campionat mondial de fotbal, însă după cum spune un vechi proverb latin - mala tempora currunt - vremurile pe care le trăim nu ne dau mereu o estimare corectă asupra a ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Acum câteva zile s-a produs un mic-mare miracol, şi anume faptul că aeronava alimentată cu energie solară Solar Impulse Hb-Sia – cu impact zero asupra mediului – ale cărei aripi sunt acoperite cu celule fotovoltaice, a zburat timp de 26 de ore, continuu pe timp de noapte, fără nicio picătură de ulei, ci doar mulţumită celor patru motoare electrice ale sale.Aeronava Solar Impulse Hb-Sia, un prototip elveţian proiectat de Bertrand Piccard, are o deschidere a aripilor de 64 m (aproximativ egală cu lungimea aripilor unui Airbus A-340) ce sunt acoperite cu circa 12.000 de celule fotovoltaice care se reîncarcă în timpul zilei şi asigură energia necesară zborului.

Greutatea avionului este egală cu cea a unei maşini de dimensiuni normale şi sigur mai mică decât cea a unui SUV, adică 1.600 kg, iar acest ultim record ridică ştacheta către un ţel foarte dificil de atins: traversarea globului în aer fără ajutorul vreunui combustibil, ci doar cu ajutorul energiei solare.

Profit de această veste bună pentru a evidenţia un punct de vedere legat de un „subiect fierbinte” prin definiţie şi cu privire la o sursă inepuizabilă de energie (cel puţin atâta vreme cât oamenii vor popula pământul): energia solară.
India, ce are dimensiunea şi populaţia unui întreg continent, este un stat ce înoată împotriva curentului şi investeşte multă energie şi putere intelectuală în dezvoltarea energiei solare.

Nu e niciun secret faptul că noua „misiune solară” a Indiei este în fapt cel mai ambiţios plan de dezvoltare a energiei solare din lume. India îşi construieşte o capacitate iniţială de 1GW până în anul 2013, suficient pentru a alimenta aproape 1 milion de locuinţe. Planul prevede creşterea acestei capacităţi la 3-10 GW până în 2018, vizând o capacitate de 20 GW până în anul 2022.

Cei mai mari experţi din India în domeniul energiei solare, Tata BP Solar (o asociere între Tata Power şi BP) şi Moser Baer au anunţat planuri de dezvoltare. E posibil însă ca resursele limitate şi lipsa know-how-ului să le domolească entuziasmul, mai ales deoarece concurează cu firme străine şi mai mari pentru contracte cu dezvoltatorii în domeniul energiei solare.

Conform previziunilor realizate de Agenţia Internaţională a Energiei – aceste demersuri vor transforma India în producătorul a aproape trei sferturi din cantitatea totală de energie solară produsă în întreaga lume, o cifră impresionantă care ar putea pune pe gânduri „factorii de decizie occidentali”.

Deşi cererea crescândă de energie în India şi nivelul ridicat al radiaţiilor fac din această ţară una ideală pentru valorificarea energiei solare, ţara rămâne în mare măsură dependentă de importul de materii prime critice, inclusiv de foiţele din silicon folosite la celulele şi panourile solare.
Reversul acestei situaţii este faptul că doar companiile din domeniul energiei termale solare care acţionează rapid şi care încep să dobândească sprijinul indian vor fi cele care vor culege beneficiile în următorii zece ani. Acest lucru este valabil deopotrivă pentru companiile naţionale şi cele internaţionale în domeniul energiei solare şi reprezintă într-adevăr o mare oportunitate.

Activitatea în domeniul energiei solare nu este lipsită de riscuri, declară experţii domeniului.  „Finanţarea ar putea să reprezinte o problemă”, declară Andy Kerr, director al School of Geosciences din cadrul Universităţii din Edinburgh, doar o lipsă de fonduri ar putea să ameninţe continuitatea programului indian.
NVVN va exploata o capacitate suplimentară de 2-3 GW, dar, pentru moment, nu are autoritatea de a emite contracte dincolo de această capacitate.
India speră că finanţarea internaţională şi sprijinul tehnologic ar putea ajuta la dezvoltarea capacităţii rămase. Pentru moment, companiile sunt foarte doritoare să participe la diversele proiecte în domeniul energiei solare pe care guvernul le va implementa în următorii 3-5 ani.

Haideţi să îl întrebăm pe Rajiv Gupta din New Delhi, Preşedinte şi Director Executiv al Solwin Energy Ltd., ce deţine o vastă experienţă pe piaţa europeană şi a acumulat cunoştinţe solide în domeniul telecomunicaţiilor, la început, şi în sectorul energiei regenerabile, ulterior, ce crede despre:

  • previziunile sale cu privire la viitorul energiei verzi pe continentul indian, cu accent pe Energia Solară, subiectul pe care îl dezbatem în acest articol.


Răspuns: Vor exista cu siguranţă nişte probleme de început, însă viitorul industriei solare din India arată foarte bine, la fel de bine ca industria telecomunicaţiilor. Pieţele emergente ca India oferă cele mai bune oportunităţi de creştere economică... iar acum este momentul pentru a acţiona!

  • dacă există şanse pentru dezvoltarea unei colaborări de afaceri mai stabile şi continue între India şi ţările occidentale cu privire la sectorul industriei energiei regenerabile şi, dacă da, care este practica ce trebuie urmată de inovatorii sectorului.


Răspuns: Lipsa unui know-how serios face ca India sa fie o destinaţie atractivă pentru statele europene care deţin o experienţă dovedită în segmentul energiei solare. Cu toate acestea însă, succesul nu este garantat, ci trebuie câştigat. O abordare structurată a provocărilor, înţelegerea legilor, politicilor, mediului de afacerii şi culturii pot aduce recompense importante. Construiţi parteneriate multiple cu cele mai puternice companii locale!

Mai departe am notat observaţiile şi părerile lui Rajiv Gupta pe baza interacţiunii şi a întâlnirilor avute cu direcţiilor executivi ai unor firme vestice, cum ar fi ENFINITY, SunTechnics, SolarMillenium, SunEdition, SunPower şi companii indiene de top, ca Moser Baer şi Tata BP.

„În prezent, asistăm la o goană nebună de depuneri de solicitări la ministerul energiei regenerabile pentru implementarea de proiecte solare multi-megawatt. Misiunea Naţională în domeniul Energiei Solare – care vizează o reţea interactivă de proiecte în domeniul energiei solare cu o capacitate de 20 GW până în anul 2022 – este segmentată foarte clar în trei etape distincte. Prima etapă vizează doar o ţintă modestă de 1GW ca  parte a reţelei interactive de proiecte Multi-Megawatt până în anul 2013. Poate că veţi găsi interesant faptul că pentru această ţintă de 1 GW de atins în următorii trei ani, ministerul este deja asaltat cu propuneri care totalizează mai mult de 10 GW! Barierele de intrare reduse şi lipsa unei înţelegeri clare a activităţilor în domeniul energiei solare în rândul bănoaselor corporaţii indiene au direcţionat mulţi noi candidaţi să aplice pentru proiecte în domeniul energiei solare. Multe dintre corporaţiile indiene sunt în continuare în căutarea unor modele de afaceri sustenabile/dovedite ca operaţionale.

Problema este agravată şi de lipsa disponibilităţii profesioniştilor experimentaţi în domeniul energiei solare.
Guvernul indian se axează pe dezvoltarea capacităţii şi a bazei de producţie în întreaga ţară în timpul primei etape a Misiunii în domeniul energiei solare. Producătorii de module solare existenţi, cum ar fi Moser Baer şi Tata BP, îşi consolidează şi extind capacităţile de producţie pentru a face faţă noii cereri.
MNC-urile occidentale definesc procesul de achiziţie de teren drept unul dur şi enigmatic.  Birocraţia indiană este de asemenea o problema complexă pentru ei. Cheia – aşa cum ne spune Directorul Executiv al companiei European Solar, activă în India – este construcţia de multiple parteneriate locale. Dar apoi, identificarea şi găsirea unor parteneri indieni corespunzători nu este o misiune uşoară. India este un amestec de numeroase şi eterogene cultur. Un stat poate avea un set complet diferit de obiceiuri, limbi, culturi şi practici de faceri faţă de un alt stat!

Eu cred că segmentul care va exploda din punctul de vedere al creşterii este poate nu acela al proiectelor multi-megawatt, ci gama de proiecte care vizează cumpărătorii decontectaţi de la reţelele publice şi de producţie a energiei pe acoperişurile propriilor imobile. Un director executiv al unei companii germane din domeniul energiei solare care operează în India de cinci ani mi-a declarat că au obţinut venituri frumuşele şi constante de la înfloritoarele companii care folosesc Tursinul Telecom şi care se confruntă cu înfricoşătoarea sarcină de a alimenta cu energie staţiile pe care urmează să le înfiinţeze în zonele rurale. India are în prezent aproximativ 300.000 de turnuri de telecomunicaţii, iar acest număr se preconizează că se va dubla în următorii trei ani.

Toate bune şi frumoase, oportunităţi ce nu pot fi refuzate vor începe să se arate în ceea ce priveşte achiziţiile şi fuziunile odată ce piaţa va intra în etapa sa de maturizare.”


Pierluigi Orati este absolvent al unui curs de Master în Ştiinţe Sociale şi este doctor în economie, cu o solidă experienţă în aceste domenii. Timp de mulţi ani s-a ocupat de relaţiile cu analiştii din domeniului sustenabilităţii şi investitorii, răspunzându-le la întrebări şi oferindu-le informaţiile necesare despre practicile CSR la nivelul Enel.
Crearea unei secţiuni pe pagina de CSR a Enel pentru a implica stakeholderii  direct prin intermediul unei scalări multidimensionale (cântarul sustenabilităţii) au fost sarcinile specifice ale lui Pierluigi, iar numeroasele reacţii ale acestor stakeholderi dovedesc succesul iniţiativei.

Pierluigi a fost membru a Grupului de Lucru al GRI (Global Reporting Initiative) implicat în revizuirea şi discutarea, la nivel global, împreună cu concurenţii Enel şi ONG-urile, a cooperării cu aceştia în elaborarea noilor linii directoare în domeniul CSR şi detectarea principalilor indicatori ai performanţei pentru companiile din domeniul energetic (EUSS).

Pierluigi este şi jurnalist independent, membru al Consiliului de Conducere al Comitetului Ştiinţific al „La Finanza”, revistă bilunară de economie, finanţe şi geopolitică.
El este în prezent, în puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie, consultant independent în domeniul sustenabilităţii şi are o activitate zilnică, intensă şi interesată, în cadrul Unităţii de Gestionare a Riscurilor de Ţară a Enel, unde gestionează relaţiile cu Agenţiile de Creditare la Export (ACE) la nivel global.
@ LinkedIn: http://it.linkedin.com/in/pierluigi1973
@ Twitter: mindipendent
Traducere realizată de Casa de Traduceri. Adaptarea: Iulia Popescu
Banner