CSR Romania

10 iunie 2023

Ultima ora:
Esti in sectiunea: Articole & Analize Concepte de baza Programele de responsabilitate socială nu sunt o prioritate a mediului românesc de afaceri

Programele de responsabilitate socială nu sunt o prioritate a mediului românesc de afaceri

Email Imprimare PDF
calin_georgescuParteneriatul public-privat ca formă a responsabilităţii sociale corporatiste

Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite  (UNDP) promovează o formă specială de implicare socială a companiilor, şi anume parteneriatul public-privat sub forma programelor de dezvoltare durabilă. Ce loc ocupă aici conceptul de responsabilitate corporatistă?

Promovăm parteneriatul public-privat care, credem noi, reprezintă o şansă mare de transformare a României. În această zonă, la intersecţia dintre interesul public şi cel privat, are sens să vorbim despre responsabilitate socială corporatistă (CSR).

CSR înseamnă a aduce la aceeaşi masă două structuri: mediul privat de afaceri şi societatea civilă.
În România, această relaţie nu funcţioneaza eficient. Pe de o parte, mediul de afaceri are alte priorităţi precum legislaţia, ineficienţa statului, taxele. CSR este o temă a cărei importanţă nu este conştientizată de către companiile româneşti. Multe firme au programe sociale, însă acestea se limitează la sponsorizare. Pe de altă parte, comunităţile nu conving mediul privat să investească social. Oamenii nu sunt informaţi, nu-şi cunosc şi nu ştiu să-şi ceară drepturile, nu sunt educaţi în spiritul acesta.

Cum intervine mediul privat în programele  UNDP?

Proiectele promovate de UNDP sunt rezultatul opţiunilor cetăţenilor. Prin intermediul reţelei sale internaţionale, UNDP promovează aceste programe în mediul de afaceri. În acest fel, companiile află că într-o anumită comunitate există anumite nevoi publice şi nişte proiecte care aşteaptă finanţare din partea mediului privat. Firmele ştiu ce resurse au şi care le sunt interesele. Companiile respectabile, care doresc să investească pe termen lung, nu refuză să se implice în astfel de proiecte. Este un proces de descentralizare în care nu este implicat Guvernul României. Odată ce proiectele recomandate de UNDP îşi găsesc finanţatori, companiile discută direct cu administraţiile locale şi cu societatea civilă, care, astfel, îşi promovează singure interesele.

Când se implică statul, lucrurile merg prost

Trebuie să înţelegem că parteneriatul public-privat nu are nevoie de interventia statului, el începe de la un interes comun între cele două părţi, companii şi comunităţi. Oamenii de afaceri doresc să investească şi să obţină profit. Comunitatile locale doresc să îşi finanţeze nişte proiecte. De regulă, se ajunge la un interes comun. Înainte, oamenii aşteptau bani de la guvern, acum aşteaptă de la Uniunea Europeană. Însă aceşti bani vin de nicăieri, oamenii nu pot fi responsabilizaţi pentru cheltuirea lor.

Aşadar, ideea este ca, în aceste parteneriate public-privat, să fie eliminat statul.

Cu cât statul este mai implicat, cu atât lucrurile merg mai greu. Clar. Atât timp cât statul se implică în problemele comunităţilor şi ale administratiei locale, lucrurile merg prost.

Cum priveşte mediul romanesc de afaceri iniţiativele  UNDP?

Discutăm de proiecte mari de infrastructură, proiecte de apă, canal, deşeuri menajere. Puţine companii româneşti pot investi aceşti bani. Noi avem în vedere firme puternice şi responsabile social. De pildă, dacă vorbim de servicii de turism, nu ne gândim la companii de genul celor care preiau fostul hotel al partidului din judeţul cutare şi fac la fel ce au făcut şi cei de până în ‘89. Vorbesc despre companii care vin şi construiesc un hotel sau transformă radical unul existent şi oferă cu totul alt gen de servicii. Vorbim despre CSR în momentul în care cineva vine şi investeşte fiind interesat, totodată, de felul în care arată comunitatea, de modul în care sunt colectate deşeurile în zonă, de felul în care sunt întreţinute drumurile, şcolile etc. Asta înseamnă dezvoltare durabilă. O companie este o parte dintr-un întreg cu care trebuie să comunice, să interacţioneze.


Interviu realizat de Dana Oancea & Bogdan Diaconu.
Joi, 22 februarie 2007


Călin Georgescu, doctor în pedologie, este directorul Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă. Din 1997 este secretar general al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma.
Banner