CSR Romania

09 martie 2024

Ultima ora:
Esti in sectiunea: Articole & Analize Companiile si mediul Marea diferenţă dintre eficienţa energetică şi sustenabilitate

Marea diferenţă dintre eficienţa energetică şi sustenabilitate

Email Imprimare PDF

seth_scottNeînţelegerea diferenţei între sustenabilitate şi eficienţa energetică este o barieră care împiedică practicienii să îşi atingă scopul de a ajuta mediul.

Cu circa 10 ani în urmă, corporaţiile şi-au dat seama că energia este scumpă. Înainte de asta, energia era doar un instrument care merita orice preţ pentru a alimenta creşterea economica. Folosirea unei cantităţi mai mari de combustibil pentru a ajuta un camion de livrări să meargă mai repede pentru a economisi timp părea să merite, indiferent de costul suportat cu combustibilul.

Mişcarea în domeniul sustenabilităţii a arătat companiilor modul în care pot să facă economii. În acest caz, un camion de livrări care se deplasează mai încet economiseşte suficient combustibil cât să compenseze ceea ce se pierde ca timp. Practicienii din domeniul sustenabilităţii au o litanie de astfel de fructe, gata să fie culese, şi care pot ajuta companiile să economisească milioane de dolari în fiecare an, dar acest lucru are şi un efect secundar nefericit pentru domeniul nostru de activitate.

Astăzi, sustenabilitatea constă în 99% din cazuri în reduceri ale costurilor şi în 1%  în reducerea impactului asupra mediului. Acest 1% are cu adevărat valoare de PR. Este stimulentul care ajută practicienii sustenabilităţii să menţină ritmul susţinut. Accentul pus pe eficienţa energetică a distras atenţia domeniului nostru de activitate de la scopul iniţial – impactul asupra mediului.

Eficienţa energetică nu face nimic pentru mediu. De fapt, s-ar putea să facă mai mult rău mediului decât dacă nu s-ar face nimic. Eficienţa echivalează cu profitabilitate mai mare. Profitabilitatea crescută duce la creştere. Iar creşterea conduce la o cantitate mai mare de energie necesară.

Eficienţa energetică = profituri = creştere = utilizare mai intensă a energiei

Nu mă înţelegeţi greşit, creşterea este extraordinară. Dar dacă nu este o creştere sustenabilă, ce am realizat atunci de fapt?

Problema se găseşte în mare măsură în faptul că alocăm greşit vina. Gândiţi-vă la următoarele două statistici cu care suntem familiarizaţi:
1.    echipamentele IT sunt responsabile pentru 2% dintre emisiile de CO2 în lume
2.    clădirile sunt responsabile pentru 40% din emisiile de CO2 în lume.

Probabil că le-aţi mai auzit deja. De fapt, probabil că faceţi deja tot ce puteţi pentru a reduce aceste valori folosind fiecare dispozitiv de eficienţă energetică cunoscut omului.
Vă pierdeţi vremea!

Nu faceţi nimic să rezolvaţi cauza problemei! Ca să spun aşa, duceţi Hidra la frizer. De fapt, clădirile şi echipamentele IT sunt responsabile pentru fix 0% din emisiile de CO2 din lume. Ele îşi iau energia de la centralele electrice ce funcţionează pe cărbuni care sunt cele ce generează emisiile. Pentru a continua cu exemplul folosit mai devreme, un camion mai eficient foloseşte în continuare combustibil diesel. Până nu vom rezolva această problemă unică a aportului de energie, nu vom reuşi să reducem niciunul dintre efectele adverse concentrându-ne pe destinaţia energiei produse.
Crunta realitate este următoarea: eficienţa energetică subvenţionează emisiile de CO2. Fiecare recomandare pe care o faceţi pentru un dolar cheltuit pe eficienţa energetică este un dolar de care utilităţile nu au nevoie să fie cheltuit pe tehnologii de eliminare a CO2. Reformulând ecuaţia de mai sus:

 

Eficienţa energetică = profituri = creştere nesustenabilă = emisii crescute de CO2

Aşadar, ce este sustenabilitatea dacă nu eficienţă energetică?

O afacere sustenabilă ideală creează rezultate şi resurse care sunt inter-schimbabile. O afacere perfect sustenabilă va avea pierderi zero şi va necesita un aport zero dincolo de creştere. Mai simplu, vorbim de un proiect regenerativ.
Să luăm exemplul echipamentelor IT menţionate mai sus. Echipamentele IT produc căldură, dar şi deşeuri. Această căldură este fie condusă afară din camera serverelor prin intermediul unui ventilator, fie răcită cu o unitate de condiţionare a aerului. Ambele soluţii impun cantităţi suplimentare de energie.

Camerele IT răcite cu aer permit căldurii să se disipeze afară, mai ales în zone cu climă mai rece. Aceasta este o soluţie eficientă din punct de vedere energetic. Conducerea căldurii înspre celelalte birouri pentru a încălzi angajaţii reprezintă un punct câştigat din punctul de vedere al eficienţei energetice, dar acum avem o soluţie sustenabilă. Avem zero deşeuri. Furnizarea electricităţii pentru camerele IT dintr-o sursă regenerabilă de energie ne va oferi un sistem sustenabil aproape de perfecţiune. 

Sustenabilitate = profituri = creştere sustenabilă = zero emisii

Dar, neluând această măsură suplimentară care să ne ducă de la eficienţă la sustenabilitate, noi, în calitate de practicieni ai sustenabilităţii, eşuăm în demersul nostru şi faţă de planetă. Şi în plus, pierdem timp preţios.
Seth Scott este CEO şi fondator al ProBorea, o firmă de consultanţă în domeniul sustenabilităţii şi schimbărilor climatice.


Seth Scott a fondat ProBorea, o companie de consultanţă în domeniul sustenabilităţii şi schimbărilor climatice în 2009. El are peste 10 ani de experienţă în domeniul managementului sustenabilităţii, în principal în arhitectură şi construcţii. Participă regulat la conferinţe internaţionale, iar în prezent locuieşte în New York, alături de soţia sa şi fiul său.

 


Sursa: http://www.greenbiz.com/blog/2010/07/08/big-difference-between-energy-efficiency-sustainability?page=0%2C1


Traducere realizată de Casa de Traduceri. Adaptarea: Iulia Popescu si Rebeca Pop
Banner